Дотягнути до зарплати: як економлять харків'яни

2793
«ГХ» дізнався, які статті витрат урізують жителі Першої столиці.

Згідно з проведеним дослідженням, у половини офісних працівників щомісяця зарплата закінчується раніше, ніж вони отримують наступну.

«Якщо немає ніякої підробітку на стороні, то прожити навіть на 3000 на місяць складно. Тільки на комунальні послуги йде третина зарплати плюс проїзд, поїсти, новий одяг купити - про це навіть думати страшно», - розповів «ГХ» харків'янин Юрій.

Найчастіше через брак коштів люди економлять на одязі, скорочують витрати на дозвілля, а також відмовляються від спонтанних необов'язкових покупок.

«Усі походи в магазин чітко розписані. Нічого спонтанного, тільки за списком. Доходить до того, що я навіть записую точну вагу, який потрібно купити того чи іншого продукту. А про похід в кіно або в театр навіть мови не йде», - зазначає «ГХ» харків'янка Олена.

Варто відзначити, що ще півроку тому необов'язкові покупки були першим пунктом у списку того, на чому можна економити, а на сьогоднішній день більшість вважає розумним відмовитися від шопінгу.

Трохи більше половини скоротили витрати на побутову техніку. І майже стільки ж намагаються економити комплексно, урізуючи всі статті витрат.

«Більше третини опитаних відвідують розпродажу і шукають товари зі знижками. Четвертого - не обідають на роботі і користуються громадським транспортом. Кожен сьомий економить на ліках. І тільки один з двадцяти в ситуації вимушеної економії відключає телебачення та інтернет», - кажуть експерти.

Крім цього, за минулі півроку тільки 9% роботодавців проіндексували зарплату співробітникам з урахуванням курсу долара. При цьому дохід половини «білих комірців» не змінився, а кожному п'ятому урізали оклад.

Також читайте: