Харків'яни стали жертвами газових махінацій

3477
Постраждали сотні людей.


Газ, який надходить в будинки і квартири харків'ян, неякісний. Про це заявив заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

За словами експерта, компанії-постачальники навмисно знижують калорійність газу заради отримання прибутку.

Сама ж технологія, за допомогою якої знижується калорійність газу, досить проста. Як повідомив Геннадій Рябцев, в природний додається інертний.

Як пояснив експерт, ця технологія широко застосовувалася для того, щоб вирівнювати калорійність газу, який подавався західним компаніям на кордоні.

«Одна з можливостей отримувати додаткові кошти - це спекуляція на якості газу», - зазначив Геннадій Рябцев.

За словами харків'ян, якість поставленого в квартири газу давно не витримує ніякої критики.

«Готування перетворюється на справжній кошмар, - скаржиться харків'янка Анна. - Банальне чайник дуже довго закипає, а що вже говорити про те, щоб зварити борщ».

«Ще минулого року для розігріву духовки для випічки пиріжків потрібно було 10 кубів газу, - згадує Марина. - Цього року вже 30 кубів. А толку немає. З конфорок помаранчевий газ, який нічого не гріє. Лічильник мотає на всю, а нічого не готується. Тісто просто сохне в духовці».



За словами Геннадія Рябцева, об'єктивно оцінити якість надаваних послуг українці не можуть. Держспоживстандарт практично знищений, а крім нього оцінку може провести тільки постачальник газу.

«Швидше за все, вам просто скажуть, що у вас погано відрегульована плита. Тобто довести, що якість газу впало, кінцевий споживач не в змозі», - підкреслив Геннадій Рябцев.

Тим часом прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вже доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству енергетики та вугільної промисловості перевірити факти завищення тарифів на опалення з боку облгазів.

Як повідомив глава уряду, зафіксовані випадки, коли людям принесли платіжки, які не відповідають чинному закону. Нібито облгази вписують у квитанції додаткові витрати на транспортування природного газу, не передбачені законодавством.

«Підприємства теплокомуненерго повинні чітко усвідомити, що у них не вийде перекладати свої витрати на кишені громадян країни», - підкреслив глава уряду.

Фото: соцмережі

Також читайте: