Харків'яни потраплять в теплову залежність

2427
За опалення доведеться платити по-новому.


Українцям проведуть перерахунки за теплопостачання у випадку, якщо послуга була надана неякісно. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Неякісно - це означає, коли батарея холодна, а виставляють рахунок як за гарячу. Якщо послуга не надана в повному обсязі, то вона і не оплачується», - підкреслив глава уряду.

Прем'єр-міністр також додав, що якщо температура в квартирі нижче 18 градусів за Цельсієм, необхідно зателефонувати в підприємство теплокомуненерго, в ЖЕК або ОСББ, і запросити комісію, яка зафіксує факт неякісного опалення та складе відповідний акт.

Якщо ж комісія не прибула протягом трьох діб, споживач має право самостійно скласти акт-претензію. Однак щоб цей документ мав юридичну силу, він повинен бути завізований мінімум двома підписами осіб, які підтверджують, що температура в квартирі дійсно нижче 18 градусів.

«За кожен градус нижче встановленої температури рахунок за опалення повинен бути зменшений на 5%. Наприклад, якщо в квартирі температура не 18, а 16 градусів, то це означає, що рахунок за житлово-комунальні послуги за цей період повинен бути зменшений на 10%. У випадку, якщо температура в будинку 12 градусів, то ви взагалі не повинні платити за цим рахунком. Але для цього необхідно зробити акт і передати його підприємству теплокомуненерго», - повідомив Яценюк.

Мінергіон вже запевнив, що проведе селекторну нараду для роз'яснення, яким чином вони повинні перераховувати вартість опалення - в залежності від температури повітря і температури теплоносія.

«Є конкретна методика, до якого часу має бути здійснений перерахунок платіжок за опалення, відповідно до середньомісячної температури повітря. Ця методика доведена до комунальних підприємств», - сказав віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

«Ми проведемо селекторну нараду і ще раз відзначимо, в який термін громадяни повинні отримати перерахунок за платіжками», - підкреслив чиновник.

Також Мінрегіон перевірить можливі факти завищення тарифів на опалення з боку облгазів. Як заявив Арсеній Яценюк, зафіксовані випадки, що облгази проставляють у платіжки додаткові витрати на транспортування природного газу, не передбачені законодавством.

«Підприємства теплокомуненерго повинні чітко усвідомити, що у них не вийде перекладати свої витрати на кишені громадян країни», - підкреслив глава уряду.

Однак за словами фахівця з енергозбереження «реанімаційних пакету реформ» Святослава Павлюка, такі перерахунки приведуть до масових несплату за послуги ЖКГ.

«Питання виникає щодо комісій ЖЕКів, які повинні ходити і вимірювати температуру. Питання в тому, чим вони будуть вимірювати. Вони не мають такого обладнання, та й технічно це дуже складно», - сказав експерт.

Також читайте: