Харків'яни потраплять в тарифний капкан

2452
В Україні знову збираються підвищити тарифи на ЖКГ.


У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства заявили про необхідність додаткового підвищення тарифів на послуги для населення. На думку фахівців відомства, тарифи все ще не знаходяться на економічно обґрунтованому рівні.

Як зазначили в міністерстві, необхідність підвищення тарифів продиктована збитками підприємств ЖКГ, які тільки з початку цього року склали 2,7 млрд грн., і зростанням цін на енергоносії.

«Враховуючи підвищення тарифів на енергоносії, зростання цін на матеріально-технічні ресурси, зміна рівня мінімальної заробітної плати, подорожчання робіт субпідрядних організацій, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є об'єктивною необхідністю», - кажуть у міністерстві.

Однак при цьому у відомстві не уточнили рівень необхідного підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Також в Мінрегіоні підкреслили, що питання перегляду тарифів на житлокомпослуги для населення є досить непростим як в економічному плані, так і в соціальному.

«Головним механізмом забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення залишається програма житлових субсидій, яка гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг», - уточнюється в документі.

Нагадаємо, що цього року вже неодноразово підвищувалися тарифи.

Зокрема, з 1 квітня мінімальний тариф на газ для населення зріс в 3,3 рази - до 3600 грн за тисячу куб. м палива при споживанні до 200 куб м газу. Також був підвищений і тариф на теплопостачання для населення - на 72% до 537,2 грн за Гкал - і на електроенергію для населення (у середньому на 19%).

Також з 1 вересня підвищився мінімальний тариф на електроенергію для населення - на 24,6% до 45,6 коп за кВт/год.

«Чергове підвищення! А як щодо того, щоб зарплату підняти? - обурюється харків'янка Наталя. - Не можна ж вважати збільшенням заробітної плати цю подачку, анонсовану урядом. З такими тарифами рівень неплатежів зросте в рази».

Тим часом, згідно з даними ГУ статистики в Харківській області, населення регіону заборгувало за послуги ЖКГ 1,5 млн грн.

Зокрема, протягом січня-липня 2015 населення області сплатило за житлово-комунальні послуги 2874,2 млн грн. (98,6% нарахованих за цей період сум). При цьому середній термін заборгованості населення за всі послуги склав 3,8 місяця.

Також читайте: