Харків'яни перезимують в холодних квартирах

3341
Опалювальний сезон на межі провалу.


До початку опалювального сезону залишилося менше місяця. Чиновники бадьоро рапортують, що побоювань щодо можливого зриву початку опалювального сезону в Україні немає.

За словами заступника міністра регіонального розвитку Едуарда Кругляка, теплові організації готові в середньому на 87-90%.

Тим часом експерти запевняють, що країна до опалювального сезону абсолютно не готова.

Зокрема, 2 вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що для «спокійного» проходження опалювального сезону недостатньо запасів газу. За словами глави уряду, на даний момент в підземних сховищах накопичено 14,5 млрд куб м «блакитного палива». Прем'єр зізнався, що необхідно ще хоча б 4,5 млрд кубометрів, щоб газу вистачило на зиму.

Міністр енергетики України Володимир Демчишин раніше повідомив, що Україна для цих цілей знадобиться близько мільярда доларів, які треба десь знайти, а грошей у держави як зазвичай немає.

Для економії газу в сховищах влада попередила, що українці повинні бути готові до зниження мінімальної температури в квартирах до +16 градусів.

Однак незабаром чиновники ухвалили рішення не знижувати взимку температуру в приміщеннях, але це не виключає, що проблем вдасться уникнути.

Зокрема, другим головним компонентом, без якого країна не зможе пройти опалювальний сезон, є вугілля.

За словами Володимира Демчишина, вугілля зараз накопичено близько 1,5 млн тонн (при мінімально необхідних 3,5 млн тонн). Як вважають експерти, за час, що залишився Україна не встигне накопичити необхідні запаси вугілля.

«Проблема в тому, залишився місяць, щоб накопичити запаси. Оскільки можуть початися холоду, і доведеться використовувати запаси на складах», - говорить член Наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

На думку фахівця, не виключені й віялові відключення світла, які були і в минулому році.

У сформованій ситуації, кажуть експерти, потрібно звинувачувати чиновників. Адже через їх бездіяльності і нездатності нормально підготуватися до опалювального сезону українцям належить самим піклуватися про утеплення своїх квартир у період суворих зимових холодів.

«Наближення опалювальний сезон повинен стати серйозним випробуванням для політиків, - каже співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - Головні проблеми ще попереду. Ще є час для їх вирішення, проте в цьому напрямку робиться занадто мало. Більш того, по ряду напрямків влада попросту саботує рішення проблем. Іноді створюється враження, що у вищі органи влади прокралися диверсанти, які роблять все, щоб зірвати опалювальний сезон в Україні».

Також читайте: