Харків'яни відмовляються від найнеобхіднішого

3276
Українці все тугіше затягують паски.


Греція, як і Україна, продовжує боротися з економічними труднощами. Про їх причини та шляхи подолання в обох країнах йдуть запеклі дискусії. Однак, порівнявши бюджети грецької та української сімей, стає зрозуміло: українцям доводиться затягувати паски значно тугіше.

Сім'я грека Костаса останні 25 років живе на острові Корфу. Чоловік, як і більшість місцевих жителів, працює у сфері туризму. Каже, завдяки цьому на островах відчувають кризу менше, ніж на материку.

«Хоча і в Греції зараз нелегкі часи, криза моя родина не дуже відчуває. Але, звичайно, в цьому році сфера туризму дуже постраждала», - говорить Костас.

У Костаса середньостатистична грецька сім'я середнього класу, яка складається з п'яти чоловік. Двоє з них працюють: це сам Костас і його дружина. Ще з ними живе його мати-пенсіонерка і двоє синів, які навчаються в школі. Загальний дохід - майже 3000 євро на місяць.

Чоловік заробляє 1200 євро, дружина - 800, ще 900 євро отримує бабуся.

«Найбільше грошей - 45% від місячного доходу - ми витрачаємо на їжу. На другому місці - електрика, за яке ми віддаємо 300 євро щомісяця», - підраховує голова грецької родини.

Менше коштів у цій родині віддають за одяг і за обслуговування машини. Приміром, місяць пересування на власному авто обходиться Костасу тільки в 20 євро. Особливо фінансові труднощі сім'я зазнає взимку, коли менше роботи, а рахунки за електрику приходять значні. Тому доводиться шукати додаткову роботу.

Однак Костас каже: навіть під час кризи роботу в Греції знайти не важко, тому його сім'я істотно не економить.

У той же час сім'я харків'янина Павла кризовий період на собі відчула сповна. У його родині теж п'ять осіб - троє дорослих і двоє дітей. Місячний дохід сім'ї Павла складається з зарплат глави сім'ї та його дружини. Павло отримує 4 000 грн., А його дружина - 3000. Ще вкладає в загальний бюджет батько Павла, літній пенсіонер, якому держава визначила мінімальну пенсію у розмірі (з урахуванням підвищення, нещодавно анонсованого прем'єр-міністром) 1074 грн.

У підсумку загальний щомісячний дохід складає трохи більше 8000 гривень.

Левову частку доходу сім'ї «з'їдає» комуналка. Недешево обходиться і харчування: на нього витрачається майже 5000 гривень на місяць (і це тільки мінімальний набір необхідних продуктів).

Грошей родині катастрофічно не вистачає, і доводиться економити буквально на всьому.

«Якщо раніше ми могли цікавитися новинками сезону або брендовим одягом, то останні два роки дивимося на це більше з практичної точки зору, - каже Павло. - З техніки за останні два роки не купили зовсім нічого. Одяг і взуття набуваємо тільки дітям, оскільки вони виростають з старою. Розваги на зразок походів у кіно боляче б'ють по кишені, про подорожі і зовсім довелося забути. Недешево обходиться і зміст домашнього вихованця: корми подорожчали практично в три рази».

Експерти ж пояснюють: грецький і український кризи дійсно мають багато спільного. Насамперед - через політику, яка впливає на розвиток економіки.

«Коріння кризи і в одній, і в іншій країні однакові - це соціальний популізм і життя в борг. Проте в Греції відносно стабільна структура економіки. Там не було серйозних трансформацій. Тому у них тільки боргова криза», - відзначає економіст Віктор Борщевський.

Незважаючи на нелегкі часи, в Греції активно розвивається туризм: це і рятує країну. Україна ж, щоб подолати кризу, туризму буде мало. Тому країні потрібно проводити реформи, які дадуть шанс для розвитку бізнесу і його конкурентоспроможності на ринках ЄС, відзначають експерти.

Також читайте: