Харків'яни обійдуться без ліків і алкоголю

3422
Фахівці вивчили проект нового Податкового кодексу, запропонований Мінфіном.


Міністерство фінансів презентувало проект нового Податкового кодексу. Новий документ передбачає уніфікацію ставок податку на доходи фізосіб, єдиного соцвнеску, ПДВ і податку на прибуток на рівні 20%. При цьому залишається і військовий збір, встановлений урядом у розмірі 1,5%.

«Фактично тепер українці платитимуть зі своїх заробітних плат 21,5%», - зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Податок на доходи, отримані від депозитів, також залишили на рівні 20%, хоча в Нацбанку його пропонували опустити до 15%.

Тим часом це не останнє підвищення податків. Так, у документі, запропонованому Мінфіном, планується збільшити податок за нерухомість - з 2% до 3%. У випадку, якщо новий Податковий кодекс схвалять, то за кожен метр перевищення «житлових» лімітів, встановлених на рівні 60-120 квадратів, треба буде доплатити по 41,34 грн.

Особливо несолодко доведеться власникам елітної нерухомості. Власників квартир площею понад 300 кв. м і будинків більше 500 кв. м змусять сплатити 25 тис. грн. щорічно.
А ось автомобільний «податок на розкіш» вирішили переглянути. Влада вирішила не прив'язуватиметься до об'єму двигуна авто (коли 25 тис. грн. Вимагали з усіх господарів 3-літрових і більше машин), а до його вартості. Планується, що такий податок будуть платити всі, чий автомобіль коштує мільйон гривень і більше.

Торкнуться нововведення і підприємців. Із спрощеної системи оподаткування збираються вивести всіх юросіб (крім сільгоспвиробників) і залишити тільки фізосіб-підприємців. Ті ж, хто все-таки залишиться працювати в рамках спрощеної системи, будуть змушені платити в держбюджет 40% від прибутку.

Неодмінно торкнеться людей і підвищення акцизів, задумане Мінфіном. У Податковому кодексі закладено підвищення акцизних ставок для всіх виробників алкоголю (від 50% -го зростання до дворазового) і тютюну (на 40%), що, зрозуміло, тут же відіб'ється на вартості продукції. За різними підрахунками, ціни на алкоголь зростуть на 8-12%, на сигарети - на 10-15%.

Подорожчають і ліки. Планується, що ПДВ для більшості препаратів збільшиться з нині діючих 7% до загальної норми - 20%.

Спеціальні ставки і режими справляння хочуть скасувати і сільському господарству. Крім цього пропонується легалізувати гральний бізнес і видобуток бурштину, скасувати імпортний збір з 1 січня 2016, а також скоротити газові ренти, але тільки для незначної частини ринку.

«У проекті Мінфіну немає жодного позитивного моменту. Чиновники так і не зрозуміли, що зараз для відродження економіки потрібно не добивати залишки українського бізнесу, а йти на послаблення. Як надходили багато країн в умовах кризи, і отримували позитивний ефект», - говорить Олександр Охрименко.

«Насправді це не реформа. У новому кодексі збільшена тільки податкове навантаження, і при цьому відсутні моменти, які дозволять економіці вийти з кризи», - упевнений економічний експерт Ілля Несходовський.

Також читайте: