Харків'яни сподіватися на милість природи

2936
Експерти розповіли, як буде проходити опалювальний сезон.


На сьогоднішній день в сховищах накопичено близько 17 млрд кубів газу, і закачування палива триває. На думку глави НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва, така кількість газу дозволить Україні благополучно пережити зиму 2015-2016 років.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин також вважає ці запаси достатніми, хоча і зізнається, що накопичили менше, ніж заплановано.

Однак експерти налаштовані не так оптимістично, як чиновники.

«Газ закачується досить швидко, але фактично стабільний опалювальний сезон в Україні більше залежить від погоди і фінансових ресурсів уряду», - каже експерт з питань енергетики Юрій Корольчук.

Фахівці зізнаються, що в разі відносно теплої зими запасів газу в розмірі 17 млрд куб. метрів буде достатньо для проходження опалювального сезону. Однак у випадку більш холодного «сценарію» «Нафтогазу» доведеться купувати додаткові обсяги палива.

Не особливо райдужна ситуація і з вугіллям. У період з 19 по 26 жовтня запаси вугілля на складах українських теплоелектростанцій збільшилися на 3,5% - до 2,1 мільйона тонн.

«Вважається, що мінімальний запас вугілля, який потрібно на сезон, - це 2,5 мільйона тонн. Але якщо 2,1 вже є і далі йде постійне складування - практично цього має вистачити для опалювального сезону», - говорить член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

На думку експерта, якщо порівнювати з минулорічним сезоном, коли був дефіцит в 1,5 млн тонн, це непоганий старт до приходу холодів.

Однак проблема в тому, що із загального обсягу 1100000 тонн припадає на марку антрацит, яка в Україні в дефіциті. Решта - це вугілля газової групи.

«Тактично ми готові до цього опалювального сезону. Але стратегічно взагалі нічого не зроблено. Треба було робити програму на переобладнання станцій. Якщо у нас немає доступу до антрацитної марці вугілля, треба міняти станції на газову групу і багато іншого », - додала Марія Яковлєва.

Як зазначив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, девізом нинішнього опалювального сезону стане сподівання, що «раптом пронесе».

«Надія на теплу зиму будується на основі прогнозів американського метеорологічного бюро, яке обіцяло снігову теплу зиму. Але цей прогноз стосувався не окремо України, а всього Північної півкулі», - підкреслив експерт.

Тим не менш, в обладміністрації запевняють, що загрози зриву опалювального сезону на Харківщині немає.

Зокрема, на Зміївській ТЕС сьогодні зберігається 100000 тонн вугілля - цього достатньо для роботи одним блоком, як мінімум, до кінця року. При цьому запаси вугілля на станції постійно поповнюються, і в листопаді очікується чергова велика партія палива. Також згідно з графіками поповнюються запаси ТЕЦ «Есхар» і ТЕЦ-5.

А за даними Харківського гідрометцентру, аномальних морозів взимку не буде.

«Майбутня зима буде м'якою і сніжної», - запевнила завідуюча сектором метеорологічних прогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології Євгенія Ляшенко.

Також читайте: