Жителі деяких областей України відзначили зростання цін на м'ясо. Особливо підскочила в ціні свинина - за кіло свіжого продукту на ринку стали просити на кілька гривень більше, ніж у травні, і тепер свинина обходиться дорожче 70 гривень. Подорожчало і куряче м'ясо - за тушку курки доведеться віддати не менше 36 грн./кг.
Експерти відзначають: на Харківщині ціни на м'ясо також зросли.
«Фахівці зафіксували, що в травні м'ясо зросло в ціні на 2,2% порівняно з квітнем. До речі, в цей же період минулого року вартість м'яса і м'ясопродуктів зросла на 4,7%», - поділилися в Харківському обласному управлінні статистики.
Так, сьогодні середня ціна на яловичину склала 75 грн./кг, на свинину - 67 грн./кг, на сало - 45 грн./кг.
На думку економістів, ціни на продукти залежать від багатьох факторів: вартості дизельного палива, енергоресурсів, добрив.
«Наприклад, тільки за 2014 рік ціни на зерно зросли майже втричі. А подорожчання зерна тягне за собою зростання цін не тільки на хліб, але і на м'ясо, птицю, яйця і молоко», - пояснює економіст Олександр Охріменко.
Харків'яни зізнаються: зі свинини давно перейшли на куряче м'ясо.
«Купую лише ребра на борщ і іноді м'якоть дітям на котлети, в основному готую з курячого філе», - ділиться Світлана.
«А ми вирішили завести живність у батьків у селі - вирощуємо бройлерів. Вони ростуть швидко, нехай і дорого їх годувати, але все ж дешевше, ніж в купувати в магазині», - каже Михайло.