Харьковчане могут остаться без хлеба

4339
В області не вистачає зернозбиральної техніки.

Як повідомили в Мінагрополітики, український аграрний сектор гостро потребує зернозбиральної техніки. Зокрема, за найскромнішими підрахунками, країні потрібно 25 000 комбайнів.

«Через брак сучасної збиральної техніки українські аграрії втрачають щорічно більше 6 млн тонн зернових. Парк зернозбиральних комбайнів становить 50 000 одиниць, і це дуже мало для такої потужної агропромислової країни, як наша. Ця кількість не дозволяє провести жнива в оптимальні терміни, за 10 днів», - заявив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

У Харківській обласній адміністрації повідомили, що зараз на збиранні зернових працює майже 2000 комбайнів. З них близько двохсот взяті напрокат у приватних осіб.

«В принципі техніки вистачає, хоча хотілося б більше одиниць і більших потужностей. Але з розрахунку, що на один комбайн припадає 241 гектар, при умовах гарної погоди за пару тижнів ми впораємося із збиральною кампанією», - розповів «ГХ» замначальника департаменту агропромислового розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко.

За його словами, парк сільськогосподарської техніки з роками оновлюється. Приміром, цього року область закупила 631 одиницю, з якої кілька десятків - комбайни.

Харківські аграрії стверджують, що проблема нестачі техніки існує вже не перший рік. А частина існуючих на балансі комбайнів можна хіба що здати в металобрухт.

«В Україні комбайни не виробляють, тому раніше везли з Росії та Білорусі. Тепер Росія відпала і фермери все частіше беруть техніку, яка вже використовувалася, з Європи. Приміром, я свій пригнав з Угорщини, восени туди ж поїду за плугом», - ділиться планами керівник фермерського господарства «Тимур-2003» Дмитро Третяк.

Однак, за його словами, зараз головна проблема аграріїв полягає не в комбайнах. На даний момент фермери встигли прибрати близько 25% зернових, і якщо в регіоні не встановиться гарна погода, аграрії не встигнуть вчасно закінчити жнива і понесуть великі збитки.

Також читайте: