Харків'яни можуть залишитися без газу

8010
Місцеві жителі не поспішають встановлювати лічильники.

Харків'ян лякають тим, що їх можуть відрізати від газопостачання. Про це заявив фахівець з енергозбереження «реанімаційних пакету реформ» Святослав Павлюк. За його словами, люди, які відмовляться від установки газового лічильника автоматично потрапляють у зону ризику.

«Дійсно, норма про відключення при відмові від встановлення лічильника, причому безкоштовного, випливає з існуючого закону «Про облік газу». Там, звичайно, немає такого прямого положення, але так його можна трактувати. Технічно це в різних будинках може виглядати по-різному. Наприклад, якщо там є внутрішній газопровід без зовнішнього контакту, можуть виникнути складності. Теоретично, це може відбуватися шляхом опломбування крана. В цілому ж, не у всіх будинках установка лічильників здійсненна в принципі», - розповідає експерт.

При цьому фахівець зазначає, що є варіант того, що люди будуть оплачувати за газ без субсидій і за комерційною ціною, яку розрахує постачальник.

«Однак слід зауважити, якщо людина відмовиться від лічильника, що в такому випадку споживач не може отримати ніяких субсидій, ніяких дотацій, не може користуватися нормами списання і зобов'язаний платити за комерційною ціною, згідно того рахунку обсягу, який йому нарахує постачальник за коштами обліку» , - пояснив фахівець.

Однак, експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук підкреслює, що не всі споживачі хочуть переходити на лічильники, навіть у разі їх безкоштовної установки. Пояснює це тим, що при низьких нормах споживання газу набагато вигідніше платити за ними, ніж по лічильнику.

Варто відзначити, за словами Корольчука, питання з відключенням абонента від газової труби дуже хиткий. По-перше, споживач, який не має лічильника, підключений до труби, яка забезпечує не тільки його квартиру, а декілька. Виходить, що треба відключати і споживача, який є сумлінним споживачем газу і оплачує його по приладу обліку. А по-друге, людини банально могло не бути вдома, коли приходили ставити газовий лічильник і його вимкнути в такому випадку буде порушення закону.

«Наприклад, не було вдома, коли приходили встановлювати лічильники, і вам прийдуть відключати газ, ви скажете: «А я взагалі перший раз чую про те, що ви хочете мені лічильник поставити. Я може і не проти, давайте, я подумаю». Облгази можуть потрапити в ситуацію, коли люди не поставлять лічильники на газ, але відповідно до закону мають право далі користуватися», - розповідає експерт Юрій Корольчук.

Експерт не виключає, що термін на установку приладів обліку буде продовжений до 1 січня 2017 року, так як до кінця року облгази фізично не встигнуть забезпечити всіх газовими лічильниками.

Також читайте: