Харків'яни економлять на найнеобхіднішому

2431
Коливання валютного курсу б'ють по гаманцях українців.


Днями глава Національного банку України Валерія Гонтарєва виступила із заявою, що валютні коливання - це норма сучасного життя.

«Нас коливання валюти не просто влаштовують - це нормальне життя. Навіть стрибки курсу в межах 21-23 грн. за долар, тобто 10%, що є досить великий волатильністю. І подивіться, як ринок до неї звик - він не непритомніє», - підкреслила Валерія Гонтарєва.

На думку голови Нацбанку, небажані тільки такі валютні коливання, які були в лютому - з 20 до 30-40 грн./дол. Саме такі скачки, за словами Валерії Гонтарєвої, неприпустимі.

Тим часом згідно з даними дослідження, проведеного швейцарською компанією Credit Suisse, в рейтингу найбідніших країн Європи Україна посіла перше місце.

Експерти Credit Suisse оцінювали середньостатистичний фінансовий актив жителів різних європейських країн. За підрахунками компанії, середній стан українця становить в середньому +1437 доларів. Це найнижчий показник серед усіх європейських країн.

Через стрімкої девальвації гривні, катастрофічно знизився по відношенню до долара зарплат і стрімкої інфляції (яка за 9 місяців поточного року, за даними Держстату, склала 41,4%) українці змушені змінювати звичний уклад життя, пристосовуючись до обставин і заощаджуючи підчас на самому необхідному

За даними соціологічного дослідження, проведеного компанією Nielsen Holdings, більше половини респондентів зізналися, що стали купувати дешеві продукти і намагаються купувати товари по акціях і знижкам.

Все менше людей купують свіжі овочі, фрукти, м'ясо та рибу - витрати на них, за даними дослідження, склали 35% від загальних витрат на продукти (хоча ще рік тому було 45%).

«М'ясо купуємо дуже рідко, фрукти - тільки дитині, - розповідає харків'янка Тетяна. - Якщо раніше ми часто брали і рибу, і різні овочі, то тепер доводиться економити».

59% опитаних також зізналися, що економлять на купівлі одягу. Багато хто відмовляється від закордонного відпочинку і не набувають побутову техніку.

«Українці останнім часом втратили впевненість у завтрашньому дні, і намагаються робити заощадження на випадок втрати роботи. Тому не купують речі, без яких можна обійтися, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Не дивно, що продажі авто впали за рік в 5,3 рази, а поставки побуттехніки з Китаю - в 4 рази».

Також читайте: