Харків'яни будуть шикуватися в черги за хлібом

3473
У регіоні впало виробництво хліба.

За підсумками першого півріччя 2015 року виробництво хлібобулочних виробів в Україні скоротилося на 13,6% порівняно з аналогічним періодом 2014 року.

Серед основних причин скорочення експерти називають зростання цін на хлібобулочні вироби на тлі зниження доходів населення.

При цьому найбільший відсоток падіння виробництва хліба зафіксували в Донецькій і Луганській областях (близько 70%).

Трійку областей-лідерів за обсягами виробництва хлібобулочних виробів склали Київська область (18% від загального обсягу виробництва), Дніпропетровська (15,9%) і Харківська (8,1%) Одеська область (6,3%) та Запорізька область (4,9%).

При цьому найбільша кількість хліба за перше півріччя 2015 року виготовили компанії Київхліб (13,0%), Група Lauffer (10,3%), Хлібні Інвестиції (7,6%) і Кулиничі (6,8%). Однак жодна з них не продемонструвала зростання виробництва.

У харківській облдержадміністрації підтвердили: виробництво хліба скоротилося і у нас в регіоні.

«Причина банальна - хліб подорожчав, і на ньому стали економити. По собі знаю - став купувати його менше, щоб з'їдати все і не допускати псування. І друга причина падіння виробництва в тому, що скоротилася чисельність населення», - прокоментував «ГХ» заступник директора департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Володимир Грицаєнко.

Тим часом, харківські аграрії, пекарі та виробники борошна підписали Меморандум про співпрацю. Його головна мета - стабілізувати цінову ситуацію на ринку хліба та попередити необґрунтоване підвищення його вартості. Всього області необхідно близько 61,5 тис. тон зерна на рік.

Також читайте: