Харків'ян лякають новими штрафами

2939
Комуналка може виявитися «непідйомною».


Всього за два роки комунальні тарифи в Україні виросли в три рази. Тільки за 2015 рік комуналка подорожчала на 37%, в результаті чого у Харкові за двокімнатну квартиру доводиться віддавати близько 1000 гривень (при мінімальній зарплаті в 1337 грн.).

Уряд, називаючи узаконений грабунок населення «реформами», винаходить все нові способи, як нажитися на українцях.

Народні депутати придумали «оригінальний» спосіб, щоб люди вчасно оплачували комунальні платежі. Згідно з поданим на розгляд нардепів законопроектом, тим, хто не встиг вчасно оплатити комунальні платежі, передбачається нараховувати пеню.

Як пояснюють автори документа, таким нехитрим способом держава хоче повернути борги за прострочені комунальні платежі. До слова, цей законопроект вже схвалений в першому читанні.

Згідно з документом, розмір пені становитиме не вище 0,1% за кожен день прострочення від суми боргу. Наприклад, з тисячі гривень за місяць набіжить 30 гривень. А за рік - всі 360.

«Споживач, який не оплачував комунальні послуги протягом трьох років, змушений буде потім сплачувати їх в подвійному розмірі», - повідомив експерт в області обліку і аудиту Тарас Галайда.

Тим часом експерти сумніваються в ефективності штрафних санкцій. Хоч і з труднощами, але більшість (95% по всій країні) населення платить справно. Крім того, фахівці впевнені, що багатих ніякі штрафи не злякають, а бідним доведеться ще складніше. А якщо введуть ще систему штрафів за прострочені платежі, то борги виростуть як сніжний ком.

Також читайте: