Харків'янам роздають гроші на утеплення квартир. У чому підступ

7801
Перші компенсації надійдуть вже в липні.

 

У Кабміні придумали нову схему державної допомоги людям, які хочуть утеплити своє житло, але не мають на це коштів. Господарям квартир, приватних будинків або цілим ОСББ вирішили частково компенсувати витрати.

«Кабінет міністрів України виділив 1,57 млрд грн. на компенсацію 20-40% вартості негазових котлів та утеплення житла для населення. Людина повинна звернутися в «Ощадбанк» і укласти з ним договір на оплату конкретних будматеріалів або пунктів обліку теплової енергії. Державне агентство з енергоефективності буде направляти компенсацію на конкретний рахунок людини», - пояснив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Понять и простить, или Долги отдают только трусы

Передбачається, що приватним особам держава буде компенсувати 20-30% від вартості витрат на термомодернізацію, а ОСББ отримають з казни 40%. Однак компенсацію держава готова видати тільки тим, хто оформив кредит на утеплення свого житла.

В кредитному відділі Харківського відділення Ощадбанку «ГХ» повідомили, що дана програма вже працює повним ходом. У травні уряд підписав з банком договір і потік людей ринув за кредитами.

«Кредит можна взяти максимум на три роки під 25% річних, якщо ви купуєте будматеріали самостійно. Якщо берете у наших партнерів - кредит даємо під 15%. Після отримання товару ви приносите нам рахунки про оплату, і через пару місяців на ваш рахунок надійде компенсація», - пояснила співробітниця банку.

«ГХ» порахував, наскільки вигідна для городян така схема утеплення. Наприклад, ми хочемо встановити в квартирі енергозберігаючий пластиковий балконний блок і кухонне вікно.

 «Стандартний балконний блок з глухим вікном для однокімнатної квартири обійдеться приблизно в 3800 грн, гарне вікно на кухню з однією стулкою, що відкривається, - близько 2500 », - прикинули на фірмі, яка торгує пластиковими вікнами.

Максимальна сума компенсації при поверненні 30% складе 1890 гривень. При цьому потрібно віддавати кредит Ощадбанку, де навіть мінімальних відсотків за рік накапає 945 гривень. Якщо позичальник поспішить і поверне кредитні кошти за рік, його чистий фінансовий виграш складе рівно 945 гривень. Якщо розтягнути кредит на запропоновані три роки, - залишиться в збитку.

Зубы проверили: сцепка нормальная

Тим часом, міська влада Харкова впровадили свій термомодернізіруючий проект - вирішили поміняти вікна і двері в місцях загального користування панельної 16-поверхівки по вул. Маршала Рибалка, 47-б. 80% витрат покриють з міської казни, решта - за рахунок мешканців будинку. За найскромнішими підрахунками, мешканцям багатоповерхівки доведеться близько 28 тисяч гривень (по кілька сотен з кожної квартири).

Планується, що до початку опалювального сезону роботи з утеплення в їхньому будинку вже будуть закінчені.

 «Якщо будуть ще бажаючі модернізувати теплорегуляцию свого будинку, ми розглянемо це питання так само на умовах співфінансування, але вже на 2016 рік» - зазначив директор департаменту житлового господарства мерії Роман Нехорошков.

Також читайте: