Харків'янам озвучили невеселий прогноз

3653
Початок нового року почнеться з зростання цін.


У 2016 році очікується незначне зростання цін. Про це повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Як пояснили у відомстві, прийдешнє подорожчання буде пов'язано з погіршенням девальваційних та інфляційних очікувань, спровоковане напругою в торговельно-економічних відносинах Росії та України. Крім того, на ціни також вплине затягування з наданням чергового траншу від МВФ, загострення обстановки в Донбасі і напруга на внутрішньому ринку валют.

«Ризиком підвищення інфляційних процесів на початку 2016 року є збереження прихованої інфляції через ефект низької платоспроможності населення в 2015 році - так званого відкладеного попиту», - йдеться в повідомленні відомства.

На думку експертів, така заява Мінекономрозвитку може спровокувати зростання цін. Про це заявив провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Ярослав Жалило.

«Серед усіх названих причин можливого зростання цін в 2016 роки найреальнішим є сам факт появи такої заяви», - сказав експерт.

За його словами, всі інші чинники зростання цін є несуттєвими.

«Що стосується погіршення торгово-економічних відносин з Російською Федерацією - ці зміни на даному етапі не настільки істотні, щоб якось вплинути на зовнішньоекономічну сферу, не кажучи вже про внутрішньої економічної ситуації. Наш товарообіг з РФ вже дуже скоротився. Але абсолютно не факт, що не відбудеться компенсації по інших каналах. Крім європейських, у нас є перспективи зростання товарообігу з найближчими країнами - Казахстаном і Білоруссю, а також Китаєм і країнами Балтії. Що стосується траншу від МВФ - то ці гроші не використовуються Нацбанком для підтримки стабільності курсу. В цілому не можу сказати, що існують якісь фактори, які, принаймні в січні-лютому, могли б сприяти погіршенню інфляційних і девальваційних очікувань», - зазначив Ярослав Жалило.

За даними Державної служби статистики, за 12 місяців минулого року споживчі ціни в Україні зросли на 43,3%.

Тільки в грудні на Харківщині ціни збільшилися в середньому на 0,8%. Як повідомили в облуправлінні статистики, за грудень 2015 го в середньому продовольство подорожчало на 1,6%.

Найбільше ціни зросли на буряк, картоплю, капусту, огірки, солодкий перець і помідори (до 24%).

Також подорожчали соняшникова та вершкове масло, молоко, сметана, сир і яйця (на 13,6%), яблука, банани та виноград - на 11,6%.

Морожена і жива риба, крабові палички і морепродукти виросли в ціні майже на 10%.

Шоколад, цукор, макарони і крупа - на 5%.

Також читайте: