Харків'янам послаблять тарифний зашморг

4012
Експерти пропонують реальний вихід з кризи.


Вартість житлово-комунальних послуг росте практично щомісяця. За цей рік зросли тарифи на воду, газ, електроенергію.

Зокрема, з 1 квітня тариф на газ для населення зріс в 3,3 рази - до 3600 грн за тисячу куб. м. Також був підвищений і тариф на теплопостачання для населення - на 72% до 537,2 грн за Гкал. З вересня збільшився мінімальний тариф на електроенергію для населення - на 24,6% до 45,6 коп за кВт / год.

При цьому чиновники встановили норми, споживаючи понад які, людина змушена оплачувати комунальні послуги за більш високим тарифом.

Реальні доходи людей скорочуються, і стрімко убожіє населення в цій ситуації не рятують ні субсидії, ні задеклароване урядом обіцянку підвищити мінімальні пенсії і зарплати.

За даними Головного управління статистики в Харківській області, у липні +2015-го реальна зарплата харків'ян знизилася на 26,2% в порівнянні з минулим роком. У цілому по країні реальний заробіток зменшився на 22%. За даними Держстату, скорочення реальної зарплати в липні відбулося в 12 областях України.

Крім цього Харківщина - у трійці головних боржників по зарплаті. За статистикою, на 1 серпня заборгованість становила 173 мільйонів 437 тис. гривень. Причому порівняно з червнем ця сума збільшилася на 6,8%. А якщо порівнювати з початком поточного року, кажуть фахівці, борги по заробітній платі зросли на 50,5%.

З початком опалювального сезону прийдуть платіжки, де послуга теплопостачання буде порахована за новими тарифами. Це завдасть відчутного удару по сімейному бюджету харків'ян, а багато жителів мегаполісу і зовсім опиняться на межі виживання.

Представники політичної сили «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» впевнені, що українську електроенергетику потрібно піднімати не за допомогою збільшення тарифів, а впроваджуючи енергозберігаючі та нові технології.

Одним із головних завдань політики вважають реалізацію програми «Нова енергія для нової України».

«Ця програма включає реконструкцію атомних електростанцій, термінову модернізацію устаткування теплових електростанцій, середній знос яких сьогодні становить 80%, переорієнтацію котлів на спалювання палива, відмінного від газу - вугілля, мазуту, пелет, біопалива, - говорить голова обласної організації Віталій Мірошников. - Одним із стратегічних завдань програми буде відновлення повного циклу вітчизняного виробництва тепловиділяючих ядерних елементів для українських атомних електростанцій».

Для приватних домоволодінь, підприємств малого та середнього бізнесу, особливо в районах з великим зносом опалювальних потужностей, повинна бути прийнята державна програма установки автономного опалення (бойлерні системи, сонячні панелі та інше), з субсидіями і податковими пільгами учасникам.

«Держава повинна надати допомогу громадянам у впровадженні енергозбереження на рівні кожного будинку», - підкреслив Віталій Мірошников.

Також читайте: