Харків'янам загрожують додаткові витрати

2548
Газовики готують нові сюрпризи.


З 2016 року українцям можуть додати щомісячну абонплату за користування газовими мережами. Притому це не буде залежати від кількості спожитого газу. Планується, що нововведення набудуть чинності з квітня.

Про таку ініціативу заявив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

За розрахунками відомства, абонплата за доступ до «труби» за наявності тільки газової плити складе 17 грн./міс., А за плиту і газовий котел доведеться заплатити 29 грн./міс.

Але при цьому обіцяють, що з ціни газу приберуть складову «на перекачування»: за даними НКРЕ, вона дорівнює 10,4% від «літньої» ціни (7,2 грн./куб.м), або 75 коп. Тобто газ має подешевшати до 2,85 грн./куб. м взимку (зараз 3,6 грн.) і до 6,45 грн. влітку.

Як повідомив директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, абонплата передбачена законом про ринок газу, який набрав чинності в жовтні.

«Абонплата - європейська практика. Вона вигідна тим, хто опалює будинки газом (зараз 200 куб. М коштують 720 грн., а з абонплатою буде 599 грн.). Але вдарить по кишені власників газових плит, що не мають лічильників: їм доведеться платити в місяць 38 грн./ос, а не 21 грн./ос., як зараз».

«Нафтогаз України» раніше вже заявляв, що з наступного року домогосподарства, що використовують блакитне паливо для підігріву води і не обладнані лічильниками газу, можуть і зовсім залишитися без газопостачання.

Відповідальність за встановлення лічильників лежить на облгазах (ці роботи вони повинні виконувати безкоштовно). І в цих організаціях також приймають рішення про припинення газопостачання, оскільки НАК «Нафтогаз України» не має доступу до кінцевого споживача.

За інформацією компанії, лічильники вже встановлені в 75% домогосподарств, які використовують газ для нагрівання води; ще 280 тис. домогосподарств не мають лічильника.

Також читайте: