Харків'янам загрожує голодна криза

6718
Експерти підвели сумні підсумки 2015 року.


За минулий рік споживчі ціни в країні зросли на 43,3%. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Як відзначають експерти, індекс споживчих цін в Україні в 2015 році за останні 20 років досяг максимуму.

За даними Держстату, лідерами з подорожчання стали хліб (на 57% за рік) і сало (на 29%).

Однак, незважаючи на зростання цін на самі «ходові» продукти, українці не перестали споживати сало і хліб - навпаки, продажу, навпаки, збільшилися. Експерти пов'язують таку «тенденцію» тільки з тим, що сало і хліб все одно залишаються найдоступнішими продуктами в Україні. У 2015 році кожен українець в середньому з'їв 108 кілограмів хліба та хлібобулочних виробів, що є абсолютним рекордом за кілька років.

Крім сала і хліба, значне подорожчали курятина, варена ковбаса, свинина, масло, молоко, сметана.

Зокрема, за минулий рік продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 41,5%, алкоголь - на 22,7% одяг і взуття - на 35%, послуги ЖКГ - на 103%, побутова техніка - на 36%, послуги, пов'язані з охороною здоров'я, - на 29,1%, освіта - на 24,2%.

У Держстаті відзначають, що найбільш стрімко дорожчають овочі, однак це сезонна продукція, тому річний показник тримається в межах норми. Деякі овочі за два останні місяці зросли в ціні в два-три рази, і експерти не виключають, що до наступного сезону овочі підвищаться в ціні ще на 40-50%.

А ось м'ясо, на думку фінансових аналітиків, у найближчі два місяці не дорожчатиме.

«Ця продукція на даний момент вже досягла свого цінового піку», - повідомив президент асоціації «Укрм'ясо» Володимир Попов.

За його словами, сьогодні раціон українців на 74% становить м'ясо птиці, на 21% - свинина, і на 5% - яловичина.

«Супермаркети завалені ковбасою, яловичиною, свининою і птицею. Але українці купують те, що дешевше. За 11 місяців 2015 на душу населення припало 1,43 кг яловичини, 5,34 кг свинини і 18,64 кг птиці », - зазначив Володимир Попов.

Також читайте: