Харків'ян чекає несолодке життя

3776
Харківські аграрії відмовляються вирощувати цукровий буряк.

Виробництво цукру в цьому році суттєво скоротиться. Як розповів «ГХ» голова асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко, на сьогоднішній день жоден з цукрових заводів України не працює. Причина - погодні умови.

Харківські аграрії пояснюють, що через брак дощів починати збиральну кампанію неможливо - земля суха, буряк не набрала необхідної кількості вологи і зберігатися буде погано.

За прогнозами Міністерства агрополітики, валовий збір цукрового буряка в Україні в 2015 році складе 9,5 мільйонів тонн, в порівнянні з минулим роком цей показник скоротився на 38,7%.

За словами аграріїв, всього по Україні планують виробити близько 1,2 мільйона тонн цукру, хоча квота становить 1,8 мільйонів тонн.

Як говорить Юрій Іванченко, цього року в Харківському регіоні з 8 цукрових заводів працювати буде тільки п'ять. Зокрема у Вовчанському, Богодухівському, Балаклійському, Кегичівському і Коломацькому районах.

«Вирощувати цукровий буряк невигідно. Ось самі уявіть, якщо витрати на 1 га буряка складають близько 30 тисяч гривень, то 1 га кукурудзи або соняшнику обходяться в 5 тисяч гривень, а пшениці - до 3 тисяч. Тому частина сільських господарств переходять на менш затратне виробництво», - розповідають харківські аграрії.

Цього року, кажуть експерти, скоротилися посівні площі цукрових буряків. Якщо торік вони становили 19,7 тисяч га, то в поточному році лише 14,5 тисяч га.

«На Харківщині зберуть приблизно 560 тисяч тонн буряків, плюс ще 100-120 тисяч тонн будуть докуповувати в сусідньому регіоні. Отже, всього буде вироблено цукру близько 90 тисяч тонн», - пояснив «ГХ» Юрій Іванченко.

Станом на 1 вересня на складах залишилося 25 тисяч тонн цукру. При врахуванні того, що на регіон необхідно 104 тисяч тонн, то Харківщина від дефіциту цукрового піску не постраждає.

А ось що стосується ціни на «солодощі», то вона може істотно зрости після збору нового врожаю. Зокрема, якщо торік оптимальна роздрібна ціна на цукор, на думку аграріїв, була на рівні 8,60 - 9,06 гривень, то в цьому році на рівні - 15 гривень.

Також читайте: