Знижки на квартири отримають харків'яни

6789
«ГХ» з'ясував, чим порадують іпотечні кредитування.


У поточному році місцева влада розширили підтримку житлового кредитування. Так, всього на фінансування програм доступного житла та молодіжного житлового кредитування з міського бюджету було виділено 25 млн. гривень.

Варто відзначити, що в кінці минулого року програма доступного житла була розширена за трьома напрямками. Так, в місті будуть видавати пільгові кредити для співробітників бюджетних установ (вчителів, лікарів, працівників культури, спорту). Причому, процентна ставка буде залежати від стажу роботи. Наприклад, при стажі до 10 років процентна річна ставка складе 5%, якщо від 10 до 20 років - 3%, понад 20 років - кредит буде безпроцентним.

«Другий напрямок - придбання доступного житла співробітником підприємства або організації за схемою 40/60. При цьому за рахунок міського бюджету буде компенсуватися 40% вартості житла за умови, що підприємство компенсує місту не менше 20% розрахункової вартості за рахунок власних коштів. І останнє новий напрямок - кредитування учасників бойових дій в зоні АТО. У грудні минулого року одне таке житло купили», - розповів «ГХ» керівник Харківського обласного відділення Асоціації «Укрмолодьжитло» Олександр Вензель.

За словами експерта, на молодіжне кредитування було виділено 5 млн. Гривень. При цьому уточнює, що до кінця року ця сума може збільшитися. Наприклад, в минулому році також було виділено 5 млн. Гривень, однак через дев'ять місяців додатково виділили ще 2 млн.

Крім цього, в поточному році продовжується кредитування молодих сімей за рахунок статутного фонду. Якщо в 2015 році кредитування проходило під 17,1% річних, то в нинішньому - під 14,1%.

«У 2015 році - п'ять сімей взяли кредит на квартиру за рахунок фонду. В цьому ж році записалося вже більше. Всього у 2015 році за кредитами звернулася 31 сім'я, але деякі сім'ї купували не одне помешкання. Загалом за минулий рік було продано 34 квартири», - пояснив «ГХ» керівник Харківського обласного відділення Асоціації «Укрмолодьжитло» Олександр Вензель.

Згідно з підрахунками фахівців, до кінця року програмами кредитування можуть скористатися 120-130 харківських сімей.

Експерти відзначають, що на Харківщині програми з кредитування житла працюють виключно тільки в місті. Всім іншим надається можливість скористатися іпотечним кредитуванням. Однак, як кажуть експерти - цей вид кредитування не користується попитом.

«Ринок іпотеки на даний момент перебуває в глибокій стагнації. На це є кілька причин. По-перше, високі ставки - як наслідок високої собівартості залучення коштів на ринку. По-друге, низький рівень доходів населення, в тому числі офіційних, які можуть бути підтверджені довідками з роботи. По-третє (це стосується первинного ринку) - великий ризик кредитування на етапі будівництва під майнові права, використання будівельниками форм інвестування будівництва, які не передбачають, з точки зору законодавства, взяття в заставу майнових прав», - підкреслила директор департаменту роздрібних клієнтів одного з банків Орися Юзвишін.

Також читайте: