Експерти поділилися валютними прогнозами

2100
«ГХ» з'ясував, куди «поскаче» валюта.

Протягом 2016 гривня, швидше за все, буде поступово знецінюватися, не викликаючи, однак, «валютного шоку» на ринку. За словами виконавчого директора центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитра Боярчука, ситуація з фінансовим рахунком теж може бути непоганий, якщо США і інші донори виконають свої наміри викупити українські облігації, а МВФ, Світовий банк та ЄБРР продовжать співпрацю з Україною.

«Основний сценарій: валютних шоків не буде, буде повільне здешевлення гривні. Оскільки внутрішніх умов для зростання ще не створено, а зовнішніх - ні. Через економічного падіння в Росії та кризових явищ у світовій економіці є тенденція до зниження цін на світових сировинних ринках. З одного боку, це дозволяє вигідніше закуповувати нафту і газ, з іншого - не дає Україні можливості збільшити свої власні доходи від експорту», - пояснює аналітик Дмитро Боярчук.

У першому півріччі аналітик Іван Нікітченко передрікає курс 24-25 грн ./$ з поступовою тенденцією до підвищення. Президент Украналітцентра Олександр Охріменко також обіцяє, що вище 30 грн долар не підскочить.

Експерти звинувачують керівництво регулятора в тому, що той тільки виконує доручення МВФ, не піклуючись про стабільність системи. На загальну думку експертів, Нацбанк не зуміє утримати курс гривні на рівні, прописаному в бюджеті на 2016 рік - 24,1 грн / $.

«Курс за підсумками 2016 складе 25 грн за долар. Це самий м'який із усіх можливих прогнозів», - відзначає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Також читайте: