Харків'ян озадачат новими тарифами

4179
Норми споживання газу мають намір переглянути.


З такою пропозицією виступили представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Зокрема, чиновники пропонують збільшити норму споживання газу на 50% - з 3 куб. м газу на одну людину до 4,4 куб. м. Таке нововведення торкнеться тільки споживачів, в будинках яких є газові плити і центральне гаряче водопостачання.

За словами глави «Нафтогазу України» Андрія Коболєва, така зміна буде мотивувати споживачів до встановлення лічильників газу. Адже через високі тарифи на газ споживачі намагаються оплачувати тільки реально використані обсяги палива.

Тим часом раніше Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною постанову Кабміну про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників.

Зокрема, суд розглянув справу за позовом ГС «Асоціація газового ринку України» про визнання незаконною постанови № 237 і його скасування. У ході судового процесу позов був повністю задоволений.

Примітно, що згідно з цією постановою уряд раніше мало намір знизити норми споживання природного газу для населення у разі відсутності газових лічильників. Зокрема, передбачалося знизити норми при використанні газової плити при наявності централізованого гарячого водопостачання до 3 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 6 куб. м); при використанні газової плити при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - до 4,5 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 9 куб. м); при використанні газової плити і водонагрівача - 9 куб. метрів (до внесення змін - 18 куб. м).

До слова, багато експертів вже виступали з критикою зростаючих тарифів, називаючи їх «кабальними».

«Тарифи в Україні слід було підвищити на 10-20, максимум на 30%, але не на 300%, зробивши їх кабальними, - упевнений експерт з питань ЖКГ та енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень Дмитро Довженко. - В Україні ми прийшли до того, що газ для населення коштує трохи дешевше, ніж для промисловості, і заплановано подальше підвищення ціни. В ЄС населення дійсно платить більше, ніж промисловість, бо розвинена мережа поставки енергоносіїв до кожного будинку обходиться дорожче, ніж провести велику трубу або кабель до підприємства. Але на Заході інший рівень доходів у громадян. У нас же зведення тарифів в одну площину відбулося різко і не одночасно із зростанням заробітних плат. Коли почнуться проблеми з платежами, на які заходи піде держава? Опалення відключити у квартирі неможливо, значить, українців штрафуватимуть».

Також читайте: