Харків'ян масово залишають без відпочинку

4241
Виїхати за кордон - стало проблематично.

З Нового року ЄС може відкрити кордони для жителів України. 18 грудня Єврокомісія ухвалила історичне для країни рішення - опублікувала звіт про виконання Україною умов для лібералізації візового режиму і рекомендувала Єврораді внести її в список країн, з якими діє безвізовий режим.

Однак, для того, щоб безвізовий режим реально запрацював, Україна повинна виконати п`ять обов'язкових умов, пов'язаних з боротьбою з корупцією. Серед них - до кінця першого кварталу 2016 року в Україні має запрацювати Національне антикорупційне бюро і спеціалізована прокуратура. У закон України «Про прокуратуру» необхідно внести зміни, які забезпечували б незалежну роботу цієї прокуратури. Також повинно запрацювати Нацагентство по запобіганню корупції та прийнято законодавство у сфері арешту і спецконфіскаціі майна. Крім цього, в бюджеті на 2016 рік Верховна Рада повинна передбачити кошти на фінансування антикорупційних органів.

За прогнозами глави МЗС Павла Клімкіна, після успішного виконання цих умов Україна може розраховувати на повне скасування віз - це відбудеться вже навесні-влітку наступного року.

«Спочатку Єврокомісія внесе пропозицію про надання Україні безвізового режиму. Після це питання розглянуть країни ЄС, потім буде рішення Ради ЄС. І, нарешті, затвердження Європарламентом», - пояснив процедуру глава МЗС Павло Клімкін.

На сьогоднішній день вартість шенгенської візи коштує 35 євро. Для її оформлення необхідні документи:

• Бланк візової анкети, підписаний особисто заявником;

• Кольорова фотографія, зроблена недавно;

• Паспорт, а також копії всіх попередніх віз (за 3 місяці до передбачуваного від'їзду). Паспорт повинен мати не менше двох чистих сторінок;

• Копія бронювання зворотного квитка на час, призначений для подорожі;

• Медична страховка з покриттям € 30000, дійсну у всіх країнах Шенгену. Страховий поліс повинен охоплювати весь період дії візи і всі плановані дні перебування.

За словами харків'ян, найскладніше в отриманні звітного документа - довести, що мандрівник здатний самостійно фінансувати свою поїздку і перебування в шенгенській зоні (потрібна виписка з рахунку в банку).

«При мінімальній заробітній платі поїхати відпочити - нереально. Найсумніше те, що навіть якщо людина накопичила необхідну суму на поїздку йому можуть не дати візу, тільки тому, що його щомісячний дохід - копійчаний», - розповіла «ГХ» путешественица Анастасія.

На сьогоднішній день платоспроможність мандрівника розраховується з 45 євро на добу. Тобто, щоб поїхати відпочити на 3 дні - платоспроможність складе 3444,51 гривень.

Якщо ЄС схвалить лібералізацію візового режиму, то українцям в Європі без віз можна буде відпочивати до трьох місяців.

Детальніше як поїхати відпочити читайте тут.

Також читайте: