Харків'ян обманюють з якістю газу

4102
«ГХ» з'ясував, що відбувається з блакитним паливом.

Варильний газ розбавляють - на це нарікають харків'яни. На думку місцевих жителів, палива у сховищах недостатньо, тому постачальники економлять, продаючи їм газоподібну суміш, куди додають азот та інші дешеві гази.

«У нас чайник закипати став подовгу. Раніше 5-7 хвилин - і можна було чай пити, а тепер поки він закипить, можна і купу домашніх справ зробити», - розповіла «ГХ» харків'янка Тетяна.

«Що в газових службах не сильно чесні на руку, стало зрозуміло після того, як будинку встановили німецький лічильник. Спочатку ми дуже раділи, так як він вважає обсяг використаного газу по калорійності. Якщо вона не відповідала нормам, то споживання газу виходило менше. Через час прийшли представники з «Харківгазу» і заявили, що наш апарат несправний і забрали його на огляд. Повернули його вже «накрученим», тому що він почав крутити так, як ніби зараз злетить», - розповіла «ГХ» Юлія.

У регіональних газових компаніях пояснюють, що поставляють споживачам паливо, калорійність якого регулюється держстандартами. Проте фахівці не сильно довіряють об'єктивності лабораторних досліджень, які проводять облгази.

«Прилади, які використовують для вимірювання, можливо, робітники і хороші, але не мають сертифіката. Це означає, що отримані дані є неофіційними», - зазначив екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

При цьому фахівці підкреслюють, що газові компанії в країні є монополістами, що не виключає фальсифікацій досліджень.

«Навіть результати лабораторних досліджень за якістю газу можна назвати повністю об'єктивними, оскільки лабораторії, які їх проводять, належать тим же облгазам. Для об'єктивної перевірки служба контролю повинна бути незалежною від приватного монополіста і бути державною», - розповідає колишній міністр ЖКГ України Олексій Кучеренко.

Тобто якість газу, що поставляється споживачам, дійсно викликає запитання. Але варто відзначити, що за створення газоподібної суміші ще нікого не зловили. Крім того, розбавляти газ - дороге задоволення, і займатися цим не так вигідно, як може здатися, вважають експерти. І припускають, що погана подача газу може бути пов'язана з низьким тиском через технічні проблем на газопроводі або з несправністю самих грубок в квартирах.

«Якщо плиті 20 років і її ніхто не перевіряв, то проблема не в калорійності, а в несправності обладнання», - підкреслив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Крім цього погана якість газу може завісити і від недбалої роботи працівників облгазів, які своєчасно не прочищають труби, по яких блакитне паливо надходить до споживачів.

Також читайте: