Доходи харків'ян «з'їдає» комуналка

3908
Городяни не відчули прибавки, обіцяної урядом.


З листопада поточного року доходи українських працівників бюджетної сфери, а також і студентів, трохи зростуть. Їм виплатять зарплати і стипендії за жовтень, підвищені, згідно з розпорядженням прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з 1 вересня. Крім того, бюджетники та студенти отримають незначні доплати за вересень. Це пов'язано з тим, що надбавку не встигли розрахувати, оскільки закон набув чинності в жовтні.

Таким чином, розмір надбавки представникам низькооплачуваних професій, наприклад прибиральницям і санітарам, складе 160 грн. (тобто вони будуть отримувати тисячу триста сімдесят вісім грн.). А от представники більш престижних професій додатково отримають як мінімум 700 грн. Так, відтепер доценти і професори отримуватимуть в середньому 4300-4400 грн.

Розмір стипендії також збільшиться - на 100 грн. Тепер учні вищих навчальних закладів отримуватимуть близько 750 грн.

Проте за даними статистики, незважаючи на заявлене урядом підвищення доходів розмір реальної зарплати неухильно знижується. Так, за останні 20 місяців реальна середня зарплата в Україні впала на 27,66% - з 3167 до 2286 гривень, а реальна мінімальна зарплата - з 1216 гривень до 706 гривень. Тобто люди стали біднішими на 30%.

Крім того, в перерахунку на долари США за 20 місяців середня зарплата впала на 53% - до 181 долара, а мінімальна зарплата - на 62% (до 56 доларів).

За даними ГУ статистики в Харківській області, реальні зарплати харків'ян у вересні зменшилися на +22,6% порівняно з 2014 роком.

І експерти впевнені, що падіння реальної середньої зарплати в Україні продовжиться і далі.

Крім того, з листопада доведеться платити за опалення за новими тарифами. У жовтні опалення подорожчало на 70% (до14-18 грн./кв.м).

Жителі Харківщини із здриганням чекають квитанцій на комунальні послуги, в яких з'являться шокуючі цифри за опалення.

«Чесно кажучи, не знаю, як бути, - говорить харків'янка Марія. - Практично вся зарплата йде на комуналку. А ще ж треба і продукти купити, які теж весь час дорожчають».

Також читайте: