Доходи харків'ян не встигають за зростанням цін

2540
Городяни економлять на всьому необхідному.


Середня зарплата штатного працівника в Україні в жовтні 2015 року з порівнянні з вереснем збільшилася на 4,3%, або на 189 грн. Таким чином, розмір щомісячної зарплати склав 4 532 грн. Про це йдеться в повідомленні Державної служби статистики.

Традиційно найвищі оклади у представників авіаційної галузі: 20,4 тис. грн. Люди, зайняті у сфері фінансової та страхової діяльності, отримують 9 тис. грн. У сфері телекомунікацій - 7,4 тис. грн.

Менше всіх отримують кур'єри та працівники поштових служб. Їхні зарплати коливаються в межах 2,3 тис. грн. Трохи більше заробляють медики: за даними статистики, їхні оклади склали 3,3 тис. грн.

При цьому якщо з початку року заробітні плати зросли на 25%, то ціни - на 41%.

За словами експерта з держфінансам Павла Кухти, істотну роль у стрибку цін зіграло підвищення тарифів на комунальні послуги. Так, на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива рівень цін зріс у два рази.

Харків'яни зізнаються: головною статтею витрат, на якій вони економлять, стали продукти харчування.

«З таким зростанням цін робимо вдома запас довго зберігаються товарів, куплених за хорошою ціною в період розпродажів і знижок, - розповідає Оксана. - Ми закупили макарони, цукор, соняшникову олію і борошно. Влітку заморожуємо овочі та фрукти. Виходить набагато дешевше, ніж купувати в несезон».

«Економити стали всією сім'єю і на всьому - починаючи від продуктів харчування і закінчуючи покупкою побутової техніки, - зізнається Галина. - Стали купувати лише продукти першої необхідності. Різні смакоту і делікатеси відійшли на другий план. Хоча раз на місяць себе все-таки балуємо».

При цьому поїздках за кордон і розвагах у багатьох городян взагалі і мови бути не може.

«Про які подорожах може йти мова? Щоб поїхати відпочити в Європу, тепер уже ніяких грошей не вистачить, - зітхає Марія. - Зараз я намагаюся, щоб мені вистачило грошей за квартиру заплатити, на їжу і за необхідності оновити гардероб. А про кіно та інші розваги можна забути найближчим часом».

Також читайте: