Що буде з цінами на ліки в Харкові

2751
Вартість таблеток і мікстур стабілізується і, можливо, знизиться.

Кабмін вирішив прив'язати ціни на медикаменти до курсу долара. Постанова «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України», яка була підписана 2 липня 2015, зобов'язало МОЗ коригувати ціни на ліки з урахуванням змін курсу валют.

Експерти в сфері фармації впевнені: якщо вартість ліків прив'яжуть до об'єктивного курсу долара, від цього виграють і аптеки, і кінцевий споживач. Ціни стабілізуються, а медикаменти нового завозу можуть навіть подешевшати.

«Це невигідно тільки для дистриб'юторів, які в умовах коливань курсу валют передбачали велику націнку, яка могла б компенсувати втрати при можливому стрибку долара. Тобто, при курсі в 20 грн / дол. вони закладали курс 35 грн / дол. і продавали медикаменти за відповідною ціною. Націнки аптек при продажу були мінімальними, при такій конкуренції неможливо ставити високі ціни », - пояснив « ГХ » директор мережі харківських аптек Олександр Демченко.

Також відповідно до постанови Кабміну, в декларуванні вартості ліків Держінспекція з контролю цін більше не братиме участь.

«Ця структура настільки корумпована - їм заплати, і виставляй будь-яку ціну, все доведуть. Тому без них всім буде тільки краще », - зізнався співрозмовник.

Також читайте: