Згідно з моніторингом цін, за минулий тиждень в Україні зросли ціни на плодоовочеву продукцію.
Найбільш істотно подорожчала картопля: він виріс в ціні на 18,5%. Вартість сезонних овочів збільшилася на 22,2%, а складових «борщового набору» - на 6,2%.
Подорожчали також цибулю і моркву. Ціна на них збільшилася на 14,3% і 10% відповідно.
Як відзначають експерти, нинішнє подорожчання далеко не останнє. Фахівці прогнозують зростання цін практично на всі продукти харчування.
Зокрема, як заявили в Міністерстві аграрної політики, цієї осені хліб збільшиться в ціні на 5%, яйця - на 5-7%. Цукор стане дорожче на 7-10%, молоко на 5-10%, м'ясо - на 10-15%.
За словами експертів Інституту аграрної політики, найбільше подорожчає яловичина і м'ясо птиці.
Втім, на Харківщині «молочка» і м'ясо вже подорожчали. Згідно з моніторингом цін у серпні в регіоні вартість цієї продукції підвищилася на 0,2-7,3%.
Сезонні овочі в порівнянні з минулим роком подешевшали на 23,8%. Найбільш істотно подешевшали овочі та фрукти, а саме: перець солодкий, помідори, морква, буряк і кавуни майже на половину вартості, банани, яблука, виноград - на 24,7-30,1%; капуста білокачанна, кабачки, баклажани, картопля, цибуля - на 8,6-19,2%. Однак у порівнянні з минулим роком ціна овочів збільшилася в 1,5-4,6 рази.
За словами чиновників агропромислового департаменту облдержадміністрації, дефіциту овочів на харківських прилавках не очікується.
«На сьогоднішній день вже прибрано 60% площ з овочами. Загалом цьогоріч засіяли 35000 га. Не буде проблем і з картоплею. Збиральна кампанія по картоплі просувається успішно», - розповіли« ГХ »в профільному відомстві.