Цінові сюрпризи приголомшать харків'ян

4284
Спиртне стане недозволеною розкішшю.


З 1 січня 2016 року ціни на спиртні напої можуть злетіти до небес. Це пов'язано з тим, що 11 грудня Кабінет міністрів подав у Верховну Раду законопроект №3630 «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулюванні економічної діяльності в Україні». Згідно з документом, з початку року пропонується підвищити акциз на лікеро-горілчані вироби та пиво в два рази - до 141,06 грн. за 1 літр 100% спирту і 2,48 грн. за 1 літр пива. Крім того, передбачається підвищення акцизу на кріплені вина і вермути в 1,5 рази - з нинішніх 3,58 грн./л до 5,37 грн./л (з подальшим підвищенням ще на 5% щорічно протягом 2017-2020 роках) .

Також передбачено підвищити акциз на сухі (з 0,01 гривні до 0,05 грн./л) та ігристі (в 1,5 рази - до 7,8 грн./л) вина.

Як відзначають автори документа, підвищення акцизів дозволить залучити в бюджет 18,1 млрд грн.

Однак експерти впевнені, що якщо законопроект схвалять, то легальна горілчана галузь припинить своє існування, оскільки спиртні напої багатьом стануть просто не по кишені.

«У разі підвищення акцизу мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л складе 90 гривень, а тризіркового коньяку - 150 гривень», - говорить голова асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк.

За його словами, такий крок лише призведе до зростання тіньової економіки в алкогольній галузі, оскільки, враховуючи нинішній зубожіння населення, споживачі не будуть купувати пляшку горілки, ціна якої складе близько 90 грн.

«Очевидно, що вибір буде зроблений на користь сурогату. Таким чином, Україна стане чемпіоном світу з продажу «паленки» і «лівої» горілки», - прогнозує експерт.

Харків'яни неоднозначно сприймають такий крок уряду.

«Всі ми пам'ятаємо, до чого призвела антиалкогольна кампанія Горбачова, яка - говорить Кирило. - Скільки тоді було отруєнь неякісним алкоголем. Пити чи кинуть. Упевнений, що люди перейдуть на дешеві, сумнівної якості напої».

«Я думаю, що це правильний крок, - ділиться Людмила. - Може, люди все-таки задумаються про те, що треба вести здоровий спосіб життя».

«Давно хотів перейти на продукцію власного виробництва, - посміхається Антон. - Торік робив домашні вина, в цьому експериментував з настоянками. Набагато краще, ніж магазинна продукція. У всякому разі, я хоча б знаю, з чого мої напої зроблені».

Також читайте: