Борщ для харків'ян залишиться золотим

2910
Традиційна українська страва стане делікатесом.


Подорожчання овочів торік переказало традиційний український борщ в розряд дорогих святкових страв.

Скорочення виробництва вивело овочі на лідируючі позиції по зростанню цін. Рекордсменом є капуста білокачанна, що подорожчала в різних регіонах в 7-10 разів у порівнянні з 2014 роком. Ціни на моркву зросли в 6-8 разів, цибуля - 5-9, картопля і яблука в 2-2,5 рази.

Однак в наступив рік, за оцінкою експертів, любителі борщу можуть дивитися з оптимізмом. Аграрії планують розширити площі під капустою, цибулею та морквою. Картоплярство, яке за оцінкою аграріїв, в 2015 році було збитковим, швидше за все, збережеться на колишньому рівні.

Але очікувати зниження цін навряд чи варто, оскільки вартість виробництва зросла в рази, а ціни в доларовому еквіваленті навпроти знизилися на 15-20%. Також передбачається скорочення виробництва помідорів і огірків. Останнє пов'язано з закриттям одного з серйозних ринків збуту для українських овочівників - російського. Виникли непрогнозовані труднощі просування товарів на ринках Білорусії і Казахстану.

Перспективи більш широкого освоєння європейського ринку представляються поки туманними у зв'язку з необхідністю проходження сертифікації та високим рівнем розвитку тепличного овочівництва в ЄС.

Серед значних негативних факторів, які відбилися на роботі аграріїв, також називається значне падіння купівельної спроможності населення, зростання якої в новому році навряд чи передбачається.

Також читайте: