Бізнесменам готують чергові податкові сюрпризи

3297
Експерти підготували нову модель податкової реформи.


Анонсовані парламентом податкові новації повинні принести в першу чергу прозорість у веденні бізнесу, а також створити умови, при яких бізнес в Україні буде легко і просто вести. Про це заявив перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики, член фракції «Об'єднання« Самопоміч »Андрій Журжій.

На думку парламентарія, заявлених поліпшень бізнесмени досі не відчули, хоча різні комітети, а також народні обранці анонсували ряд концепцій податкових реформ. Як зазначає Андрій Журжій, необхідно виробити загальну стратегію змін.

«Ми повинні або прийняти зміни, або ж сказати суспільству: так, ми виявилися не в змозі домовитися, і бізнес буде працювати, як і колись», - говорить нардеп.

На думку народного обранця, будь-яка податкова реформа буде успішною лише після реформування фіскальної служби. У першу чергу, необхідно скоротити штат службовців фіскальної служби.

«Загальна чисельність працівників фіскальної служби - 60000 чоловік. І в той же час ця служба звітує, що 80% державного бюджету дає 1,5 тисячі компаній. І якщо 80% надходжень до бюджету дають +1500 найбільших платників податків, то немає необхідності утримувати настільки великий штат податкових органів, - говорить Андрій Журжий. - Ми говорили з платниками податків на регіональному рівні. Малий і середній бізнес погодився з ліквідацією податкових інспекцій на районному рівні. Достатньо залишити обласної апарат, удосконаливши при цьому електронні сервіси».

Також, на думку нардепа, необхідно ліквідувати податкову міліцію. За даними, наведеними парламентарієм, в 2014 році за статтею 212 КК України (ухилення від сплати податків) з 2 тисяч кримінальних справ, відкритих співробітниками податкової міліції, до суду були передано всього лише 49 справ.

«А якщо ще врахувати і кількість незавершених кримінальних виробництв, розпочатих до 2014 року, то ефективність роботи податкової міліції складає менше 2%. У розвинених західних країнах цей показник коливається на рівні 50-60%. Якщо говорити про ефективність боротьби з конвертаційними центрами, то статистика ще сумніша доля. Повернення грошових коштів у судовому порядку внаслідок ліквідації конвертаційних центрів склав нуль гривень. Також відсутнє реальне притягнення до відповідальності щодо таких порушень», - говорить Андрій Журжій.

Також у планах - знизити ставку Єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 20% з середніх на сьогодні 37-41%. За задумом авторів концепції, одночасно буде проведена так звана бруттизація зарплат. Вона передбачає, що сума, яку роботодавець платив у вигляді ЄСВ, включається до складу основної частини заробітної плати. Отже, таким чином збільшується база для сплати ПДФО. Паралельно пропонується скасувати 1,5% військовий збір.

«За рахунок пропонованих змін представники малого та середнього бізнесу зможуть почати розвиватися», - резюмував парламентарій.

Також читайте: