Батони в Харкові стануть золотими

2543
Вартість хліба може істотно виросте.


До кінця листопада року в Україні може знову подорожчати хліб. Про це повідомили у Всеукраїнській асоціації пекарів.

За словами експертів, хлібобулочна продукція виросте в ціні мінімум на 10-15%.

Як відзначають фахівці, прийдешнє подорожчання пов'язане підвищенням собівартості складових продукції - зерна, борошна, цукру, масла, а також палива.

«Зерно - це тільки 60% собівартості хліба. А у нас ще електроенергія, газ дорожчають. Крім того, змінилися мінімальна зарплата і мінімальна пенсія. Праця теж буде дорожчати», - говорить експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

На думку експерта, ціни на хліб в Україні будуть тільки підвищуватися.

«Якщо ви подивитеся на курс долара, то побачите, що гривня падає. Тому дорожнеча нашого хліба пояснюється цінами на зерно на зовнішніх ринках і курсом долара», - зазначає Юрій Гаврилечко.

Харківські аграрії підтверджують побоювання: хліб дійсно буде дорожчати. «Пшениця вже зараз виросла в ціні на 5-10%, до весни підніметься на всі 50%. Думаю, борошно подорожчає на стільки ж, а в роздробі зросте в ціні на всі 70%. Якщо не заборонять вивіз зерна за кордон, залишимося без хліба», - прогнозує директор однієї з агрофірм Дмитро Третяк.

За словами фермерів, подорожчання пшениці пов'язано з поганим врожаєм нинішнього року.

Тим часом міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко ще влітку заявляв, що ніякого подорожчання хліба не передбачається.

Також читайте: