Газовики зобразили турботу про харків'ян

3439
НАК «Нафтогаз України» виступила проти підходів нарахування абонентської плати за газ, пропонованої Нацкомісією з регулювання у сфері енергетики.

Позицію НАКу озвучив глава компанії Андрій Коболєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Ми вважаємо, що стягування абонентської плати з розрахунку за максимально передбачену потужність несправедливо, оскільки ця величина в більшості випадків є надлишковою, тобто значно більше фактичної потреби абонента», - заявив він.

Раніше спеціальна робоча група вийшла з ініціативою, згідно з якою споживачі з квітня повинні платити за газ за двома договорами: абонплату за доступ до потужності на користь розподільної компанії (облгазу), а також вартість відібраного об'єму газу на користь компанії-постачальника. Абонплата була розрахована в розмірі 17 гривень на місяць, якщо в квартирі є тільки газова плита, і 29 гривень на місяць - за плиту і газовий котел. Споживачам, які не мають лічильники, пропонувалося встановити абонплату на рівні 38 грн.

Директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський пояснив введення абонплати тим, що така міра передбачена законом про ринок газу, який набрав чинності в жовтні нинішнього року.

«Абонплата - європейська практика. Вона вигідна тим, хто опалює будинки газом (зараз 200 куб. м коштують 720 грн., а з абонплатою буде 599 грн.). Але вдарить по кишені власників газових плит, що не мають лічильників: їм доведеться платити в місяць 38 грн./ос, а не 21 грн./ос, як зараз», - повідомив експерт.

Також читайте: