Сьогодні розмір мінімальної зарплати в Україні складає 1378 гривень. Фінансові аналітики підрахували, скільки каструль борщу можна зварити на ці гроші.
В якості міри об'єму використовувалася стандартна трилітрова каструля. Для приготування класичного українського борщу узятий набір стандартних інгредієнтів: м'ясо, буряк, цибуля, морква, солодкий перець, томатна паста, картопля і капуста.
Як з'ясували експерти, найдешевший борщ варять в Одесі. Тут каструля цієї страви обійдеться в 59,86 грн. У Києві на каструлю борщу доведеться витратити 71,10 грн.
На ринках і в супермаркетах Харкова сьогодні морква коштує в середньому 12.49 грн./кг., цибуля - 11.49 грн./кг., картопля - 6,99 грн./кг., буряк - 7.99 грн./кг., капуста - 10.99 грн./кг., болгарський перець - 69.99 грн./кг. Кілограм свинячих ребер, які традиційно використовують для борщу, коштує близько 54.90 грн. Томатна паста - 4,40 грн., соняшникова олія - 26.49 грн./л., лавровий лист - 3.42 грн.
Ще в борщ кладуть сметану. Сьогодні на полицях магазинів 200-гарммовий пакет сметани коштує в середньому 7.13 грн.
Для стандартної трилітрової каструлі «повного обсягу» даних продуктів багато: зазвичай господині використовують тільки частина з них. Тому в середньому каструля борщу обійдеться в Харкові в 73,20 грн.
Середня ж ціна по Україні за трилітрову каструлю борщу - 77,66 грн. Тобто мінімальної зарплати вистачить усього на 18 каструль ароматного української страви.