Великі дні настали для харків'ян (фото)

938
Всі дні Страсної седмиці звуться «Великими», кожний має свої правила і значення.

Почався останній тиждень перед Великоднем. За церковними канонами ще в п'ятницю був останній день Великого посту (Чотиридесятниці), а потім йшла Лазарєва субота і Вербна неділя.

Страсний тиждень або Страсна седмиця у православ'ї є самостійною частиною літургійного року. Всі дні Страсної седмиці звуться «Великими» і лише Велику п'ятницю частіше називають «Страсною». Цього тижня перед Світлим Христовим Воскресінням згадують про останні дні життя Ісуса Христа, зраду Юди та розп'яття Господа на хресті – згадують страждання та страсті Христові.

У ці дні віряни готують свій дім і душу до чистоти – як у фізичному, так і в духовному сенсі, за що Страсний тиждень ще називають Білим чи Чистим. За церковними правилами у ці дні не проводять обрядів вінчання, не хрестять дітей, не поминають померлих, тим більше не відзначають галасливих свят.

Дотримуватись суворого посту треба як у їжі, так і духовно, намагаючись бути добрішим, світлішим, чистішим, простити кривдників, більше часу присвячувати молитві та благим справам, відмовляючись від розваг.

З давніх-давен кожен день перед Великоднем має своє значення, свою силу, і наповнений особливим змістом.

Великий Понеділок. Цей день символічно пов'язують із притчею про торговців, яких Ісус вигнав із храму, та безплідну смоковницю (інжир), яку Ісус прокляв за те, що вона не нагодувала його. Безтілесна смоковниця символізує  душу людини, яка не здатна породжувати духовні плоди: не вірить, не визнає власні помилки, сповнена зла, заздрості та користі, не вміє прощати.



З цього дня заведено починати прибирання та наводити чистоту у власному будинку: все старе та непотрібне необхідно викинути або віддати нужденним, звільнивши та очистивши своє житло для нового.

Великий Вівторок. Згадуються притчі Христа в Єрусалимі про воскресіння мертвих, про Страшний суд, про дань Кесарю.



Закуповуються продукти до свята та продовжуються роботи з прибирання та благоустрою будинку.

Велика Середа. Згадують покаяння грішниці Марії Магдалини, яка помазала миром голову Ісуса, та згоду на зраду Юди, який за 30 срібняків наважився видати свого вчителя та друга.



Багато вірян цього дня взагалі відмовляються від їжі. У середу мають бути остаточно завершені всі домашні роботи та наведено ідеальний порядок до свята. Надалі й в сам день Великодня, і тиждень за нею – генеральне прибирання вже не можна робити.

Великий, Чистий Четвер. Цього дня згадують таємну вечерю Ісуса та його учнів, обмивання ніг Ісусом своїх учнів та прощання з ними, молитва до Господа Отця Ісуса в Гефсиманському саду та зраду Юди.



У Чистий четвер потрібно постаратися встигнути вмитися до сходу сонця, щоб очиститись водою від будь-яких хвороб
.

Цього дня вже не прибирають, усі роботи з очищення будинку мають бути закінчені у понеділок-середу.

У Чистий четвер усі йшли до церкви, щоби постаратися принести додому запалену в храмі свічку, по світлі якої душі померлих близьких знайдуть шлях додому. Адже за повір'ями Бог тричі на рік випускає душі померлих із «потойбічного світу» і вперше саме у «чистий четвер»
.



Цього дня вперше підстригали немовлят, а жінки стригли кінчики волосся для кращого росту, а ще робили четвергову сіль – найсильніший оберіг та захист від злих духів, який можна зробити лише раз на рік – у Чистий четвер

А деякі господині вже починали пекти паски. 



Велика П'ятниця, Страсна П'ятниця. Найважчий день випробувань для Ісуса, день підняття на Голгофу та розп'яття. Цього скорботного дня навіть церковні дзвони змовкають - у храмах не правляться служби, а люди відмовляються від будь-яких справ, їди, проводять день у молитві та покаянні, затихаючи до вечора, коли в церкві виносять плащаниці Христа. Однак, саме цього дня в багатьох сім'ях заведено пекти паски.

Велика Субота. Згідно з Писанням, це день, коли Ісус перебував у труні і зійшов у пекло. У Велику суботу щороку можна спостерігати сходження з Гробу Господнього благодатного вогню, який символізує Воскресіння Ісуса Христа. Згідно з християнською вірою, сам Господь посилає нам звістку про те, що світ отримує благословення. Якщо не зійде благодатний вогонь – значить близький кінець світу...



У суботу напередодні Великодня господині проводять остаточні приготування до свята – печуть паски, фарбують яйця, готують інші святкові страви до великоднього столу, готують подарунки близьким до Великодня.


(Рецепти смачної паски від GХ читайте за посиланням).

Увечері за традицією християни йшли до церкви та освячували їжу, залишаючись на всенічну службу... Під час війни — це майже неможливо, адже діє комендантська година й усі, хто схоче провести цей час за молитвами в храмі, повинен буде там залишитися до її закінчення.

Велика НеділяВеликдень. День, коли відбувається перехід від смерті до життя, від землі – до неба. Світле свято Христового Воскресіння люди зустрічають, вітаючи одне одного словами: «Христос Воскрес», а їм відповідають «Воістину Воскрес». І тричі цілуються..




Довідка. У 2024 році православні християни відзначатимуть Великдень 5 травня.

Католики вже відсвяткували її 31 березня.



А ви знали? Свято Великодня триває зовсім не один день, як його зазвичай святкують, а 40 днів - до свята Вознесіння Господнього. У всі ці святкові дні люди вітають одне одного словами "Христос Воскрес".

Нагадаємо, після Великодня у православних настає Світлий тиждень (Світла Седмиця) – радісний час, коли віряни продовжують один одного вітати та радіти з того, що Ісус Христос воскрес. Що можна і що не можна робити у Світлий тиждень – читайте за посиланням.

Миру, добра і злагоди вашим сім'ям та українській землі!



Нагадаємо, цього тижня мешканцям Харкова порадили уникати відвідин міських цвинтарів.

 Фото та матеріал: GХ, Наталія Бойченко, kolobok.ua, відкриті джерела

Читайте також: