Полювання на хабарників відкрите. Верховна Рада дала добро

2780
Депутати ввели в кримінальне законодавство нове поняття громадського обвинувача.

 

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» депутати Верховної Ради ухвалили 22 травня. Він вводить у кримінальне законодавство таке поняття, як громадський обвинувач.

Обвинувачем може виступати будь-який громадянин, якому стало відомо про факт корупції. Законом йому дозволено фіксувати факти вимагання або отримання хабарів на аудіо- та відеоносії, передавати дані міліції, вимагати порушення кримінальних справ і навіть брати участь у проведенні розслідування.

«Змін зазнали дві статті Кримінального кодексу - 368 і 370, за якими можуть бути притягнуті до відповідальності лише посадові особи, які перебувають на державній службі», - пояснив автор законопроекту Андрій Кожем'якін.

Як повідомив народний депутат, громадський обвинувач має такі ж права, як слідчий чи прокурор, а також має право звертатися безпосередньо до суду .

Юристи кажуть: сама ідея непогана, головне, щоб закон був чітко прописаний.

«Раніше, якщо людина зафіксувала факт хабара, вона могла піти в прокуратуру, а там, в залежності від ситуації, або розслідували, або знаходили якісь неточності в фіксації і закривали справу. Зараз людям дали більше прав в якості обвинувача. І якщо закон добре прописаний і в ньому немає двояких пояснень - він буде працювати і принесе користь», - говорить юрист Руслан Ісмаїлов.

фото: dndz.tv

Також читайте: