У місцевих виборах візьмуть участь дружини і коханки партійних лідерів

4353
Експерти розповіли про найцікавіші моменти нового закону про місцеві вибори.

Вибори депутатів сільських і селищних рад проходитимуть за чинною до цього мажоритарною системою відносної більшості, коли перемагає кандидат, що набрав найбільшу кількість голосів на своєму окрузі.

Депутатів обласних, районних та міських рад стануть вибирати за пропорційною виборчою системою з преференціями. Тобто, кожна партія висуває одного кандидата, а голоси, які віддають за нього виборці, одночасно йдуть в скарбничку як особисто йому, так і партії, від якої він йде на вибори. У підсумку в ради потрапляють люди, які набрали найбільшу кількість голосів від кожної політичної сили.

Сільських, селищних і міських голів у населених пунктах, де населення менше 90 000 чоловік, виберуть за мажоритарною системою відносної більшості (переможе претендент, який набрав найбільшу кількість голосів).

Мерів великих міст, в яких проживає більше 90 000 жителів, будуть обирати в два тури абсолютною більшістю. У підсумку виграє той, хто набере 50% + 1 голос.

Серед нововведень і введений прохідний бар'єр - в місцеві ради можуть пройти лише представники тих партій, які набрали 5% голосів.

На думку голови Харківського обласного відділення «Комітету виборців України» Михайла Камчатного, запропонована нова система виборів на перший погляд краща, ніж минулі варіанти.

«Сподіваюся, що нововведення допоможуть знизити рівень політичної корупції, купівлі прохідних місць і гречкосійства. Кандидату не буде сенсу «сіяти гречку», тому що пройти до рад може зовсім інший кандидат від партії», - говорить Камчатний.

Також експерт перерахував найкреативніші пункти нового закону. Наприклад, як це водиться в Європі, тепер і у нас будуть дотримуватися гендерної рівності.

«Це найцікавіша норма: з усіх представлених на округах кандидатів має бути 30% осіб протилежної статі. Якщо більшість чоловіків - значить, третину списку займуть жінки. А оскільки у нас в країні повелося, що в політиці в основному чоловіки, це закінчиться тим, що представники партійних осередків будуть виставляти на вибори своїх дружин, дочок, гувернанток», - припускає Камчатний.

Ще одне нововведення - біля кожного прізвища кандидата буде написано не тільки назву партії, від якої він йде, але і «трійця» найбільш пізнаваних партійних діячів. Так би мовити, для ідентифікації бренду.

У свою чергу політологи вважають, що закон повинен бути простим і зрозумілим, а тут депутати знову намудрували. Крім того, у новому законі є суттєві недопрацювання.

«Абсолютно не враховані інтереси Донбасу, незважаючи на те, що в Мінських угодах прописано, що потрібно консультуватися з окупованими територіями, якщо ми хочемо провести вибори за українським законом. Але ж цей момент потрібно прописати в законі. Також не зрозумілий підрахунок голосів, коли людина, яка набрала 70% голосів, може взагалі не пройти до рад, якщо не пройшла партія, від якої він висувався», - прокоментував «ГХ» політолог Валерій Рубан.

Також читайте: