Харківським силовикам урізали повноваження

2107
Верховна Рада проголосувала за безвізові закони.

Депутати за кілька годин затвердили третину безвізові законів. Зокрема, спростили процес видворення іноземців, обмежили права СБУ та визначили перелік речей, які підлягають спецконфіскаціі. Так, парламентарії прийняли 5 з десяти необхідних документів для лібералізації візового режиму з ЄС.

Новий закон № 3154, передбачає негайне виконання постанови суду про примусове видворення іноземців або осіб без громадянства з України та про затримання їх з метою ідентифікації відповідно до міжнародних договорів про реадмісію. За даний документ проголосували в першому читанні.

«Закон дозволить приймати рішення, щодо особ без громадянства судами відразу, і ці люди зможуть відразу захищати свої права, а не чекати місяцями і роками своєї долі в ізоляторах», - заявила політик Ірина Геращенко.

Крім цього, у другому читанні внесено зміни до переліку речей, підмет спеціальної конфіскації, які визначені Кримінальним та Цивільним кодексами (№2541а). При цьому, якщо майно було придбане добросовісним покупцем, то до нього спецконфіскація застосовуватися не буде.

«Гроші, цінності, у тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні в банках та інше майно, передані особою, яка вчинила злочин, третій особі, яка одержала або придбало у підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого майно, отримане злочинним шляхом, безоплатно або в обмін на суму, що значно нижче ринкової вартості підлягає спеціальній конфіскації», - сказано в документі.

Також у другому читанні обмежили права співробітників СБУ. Зокрема, щодо проведення досудових розслідувань злочинів у сфері національної безпеки (№2542а). Тобто, новий закон визначає перелік кримінальних справ, які потрапляють під юрисдикцію Державного бюро розслідувань.

«Слідчі органи бюро розслідують злочини, вчинені службовими особами; особами, посади яких віднесені до першої-третьої категорій посад державних службовців; суддями, прокурорами та працівниками правоохоронних органів; скоєних посадовими особами НАБУ, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також госбюро розслідує злочини проти органів держвлади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, проти журналістів і правосуддя, проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку», - написано в законі.

Варто відзначити, що в другому читанні прийняли зміни до Кримінального кодексу (№2540а), якими визначається поняття арешту майна, його мета і підстава. Відповідно до закону, завданням арешту майна є уникнення можливості його приховати, пошкодити, знищити.

Вартість майна, яке належить заарештувати, повинна бути співмірна збитку, заподіяного кримінальним правопорушенням або зазначеної в цивільному позові. У невідкладних випадках може бути накладено попередній арешт на майно або кошти на рахунках фізичних або юридичних осіб у фінансових установах (строком до 48 годин).

Також Верховна Рада у другому читанні проголосувала за створення Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активів, отриманими корупційним шляхом (№3040). Необхідність створення даного агентства - один з основних критеріїв виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС. Нацагентство має спеціальний статус, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт або які конфісковані у кримінальному провадженні.

Також читайте: