Нові ціни: чи буде дорожчати хліб

2590
ГХ - про ціни на хліб.

Відповідно до думки фахівців, скасування держрегулювання цін не призведе до різкого зростання цін.

«На українському ринку хлібобулочних виробів давно існує серйозна конкуренція, яка унеможливить штучне зростання цін. Здорові ринкові відносини, які регулюються попитом і пропозицією, не дадуть можливості зловживати цінами і сприяють стабілізації на споживчому ринку», - розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.

Експерти відзначають, що для малозабезпечених сімей необхідно впроваджувати адресні дотації.

«Давайте порахуємо. Біологічна норма споживання хліба на одну людину становить 244 грами в день. Якщо людина споживає хліб за ціною, в середньому, 10 грн / кг, його місячний бюджет на хліб складе 80 грн. Збільшення у 15%, яку може дати ринок у разі лібералізації, додасть до цієї суми 12 грн. Для працюючої людини така сума, впевнений, не критична, а для малозабезпечених сімей необхідні адресні дотації», - підкреслив Череда.

За словами аграріїв, через зміни в податковому кодексі, проблем з поверненням ПДВ та інфляцією ціни на сільськогосподарську продукцію підскочать до 40%.

«Після підвищення вартості на сільськогосподарське виробництво набольшая навантаження лягло на рослинництво, а це зернові, а значить борошно і хліб по ланцюжку», - говорить віце-президент Асоціації пекарів України Тетяна Погребна.

Подорожчання анонсують і харківські аграрії.

«Уникнути подорожчання хліба в поточному році не вдасться. Так як, гарного врожаю як у минулих роках в регіоні не передбачається. Варто відзначити, що ціни зростуть на всі зернові», - розповів «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

Нагадаємо, що харківські аграрії зайняті порятунком озимих, а також очікується створення штучного дефіциту гречки.

Також читайте: