Харків'ян змушують більше курити

5873
Експерти розкритикували зниження цін на сигарети.


За останні два місяці максимальні роздрібні знизилися в середньому на 2-3 гривні. Про це повідомляють у Державній фіскальної службі України.

Як відзначають фахівці, за перші дев'ять місяців ціни на сигарети зросли на 39,5%, а за рік - на 46,4%. Причому це відбувається на фоні значного здорожчання основних продуктів харчування і предметів першої необхідності.

Однак, на думку експертів, зниження цін на сигарети - спроба тютюнових виробників долучити якомога більше людей до куріння. Таку думку висловив екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук.

Як зазначив глава відділу контролю за тютюном в МОЗ Костянтин Красовський, низькі ціни на тютюнові вироби дійсно сприяють збільшенню куріння.

«Якщо в 2008 році було продано 124 млрд сигарет, то в 2014-му - 73,5 млрд», - говорить Костянтин Красовський.

А фінансові аналітики вже підрахували, скільки грошей втратила держава на сигаретах «зі знижками».

«На кожній такій пачці держава втрачає 40 копійок несплачених податків, - говорить керівник Українського центру контролю над тютюном громадської організації« Життя »Андрій Скіпальський. - Ринок тютюнових виробів в Україні становить 67 млрд штук сигарет. Таким чином, в результаті зниження цін на 2-3 грн за пачку бюджет не дорахується близько 100 млн грн на місяць».

Експерти підкреслюють, що у виграші від зниження цін залишаються тільки контрабандисти, масово вивозять дешеві сигарети з України в європейські країни, а також Білорусь і Росію.

«Держава повинна підвищити ціни на тютюнові вироби», - заявив Микола Поліщук.

Тим часом харків'яни припускають, що в результаті підвищення цін народ не розлучиться зі згубною звичкою.

«Вийде зворотний ефект: всі, хто потроху почали кидати курити чи переходили на електронні сигарети, знову повернуться до нікотину, - говорить Артем. - З курінням треба боротися не підняттям цін, а вести пропаганду серед молоді про здоровий спосіб життя».

«Бюджет завжди чогось недораховує, а скільки людей змушені палити дешеву погань через кінських цін на сигарети, - ділиться Максим. - Збільшення вартості тютюнових виробів практично не призводить до зменшення кількості курців».

«Судячи з логікою чиновників, сало і картопля теж викликають звикання. Напевно, саме тому вони так подорожчали - щоб скласти конкуренцію сигаретам, - сміється Володимир. - До речі, було б цікаво дізнатися, коли буде зниження цін на продукти? Хочу долучитися до їжі».

Також читайте: