Податок на підробітки: таксисти, нянечки та репетитори звітуватимуть про доходи

3079

Для нянь, таксистів, репетиторів та представників інших видів послуг, за допомогою яких підробляють українці, хочуть запровадити податки.

Відповідно до чергового проекту податкової реформи більше 20 видів професійної діяльності обкладуть податками, - повідомляє "Економічна правда".

Йдеться про прибутки від окремих видів професійної діяльності. Наприклад, якщо людина у вільний час таксує, займається репетиторством, підробляє маляром, вона повинна буде сплачувати податок за ставкою 5,5% якщо річний дохід не перевищує 153 мінімальних зарплати (у 2022 році - 994,5 тис. грн на рік або 82 875 грн. на місяць). За вищі прибутки податок вже становитиме 18%.

Усі операції з підробітку повинні проходити через касовий апарат. Тому людині потрібно буде зареєструватися в податковій та купити касовий апарат.

Податківці порахують суму прибутку та податку, який потрібно сплатити у бюджет. Свої звіти ДПС надсилатиме через "Дію". Платити податок потрібно буде щомісяця за підсумками попереднього місяця.

Зазначимо, що ще навесні 2021 року голова парламентського Комітету фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев заявив, що у владних кабінетах готується масштабна податкова реформа. Як стало відомо ЗМІ, її автори пропонують запровадити податкові пільги та знижки, зокрема для мам двох і більше дітей, людей, які утримують батьків старше 80 років. Податковий "кешбек" пропонують усім українцям, податки яких не перевищують 300 тис грн на рік. Тобто всі, хто отримує менше 25 тис. грн на місяць за підсумками 2022 року, могли б повернути сплачений ПДФО з шести мінімальних зарплат – близько 7 тис. грн. Передбачається за рахунок податків додаткове джерело коштів на погашення іпотеки.

Реформатори вважають, що всі ці норми мають спонукати українців працювати легально, зокрема показувати і свої підробітки.

Також читайте: