Ціни на продукти в Харкові та по Україні: порівняння

5674
Обласна влада стверджує, що в Харківській області ціни нижчі, ніж в середньому по Україні. Статистика та громадяни з цим не згодні.

 

Як повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, не зважаючи на ситуацію в країні, економічні показники в області - на висоті. А ціни на продукти харчування та товари народного споживання в середньому нижче, ніж в інших регіонах України.

«Ми маємо хороші економічні показники, які вище, ніж середні показники по Україні. А цінова позиція на споживчому ринку в Харківській області нижча, ніж в середньому по Україні. Крім того, сьогодні ми не маємо ажіотажу ні по одній групі продовольчих товарів», - заявив губернатор.

Харків'яни з думкою губернатора не зовсім згодні. Є регіони, де дійсно життя дорожче, але і Харків дешевим містом назвати важко.

«Нещодавно підійшов покупець-харків'янин, сказав, що приїхав із Закарпаття, і там ціни на продукти і товари набагато нижчі, до 20%. З Києва приїздила подружка, теж розповідала, що у нас все дуже дорого», - ділиться продавець одного з супермаркетів Інна Скірмонт.

«Можу сказати про Харків і Київ. Ціни на продукти - однакові, відрізняються лише в торгових мережах - десь дорожче, десь дешевше. У ресторанах і кафе - дорожче Київ. Проїзд у транспорті до останнього часу був дорожчий в Харкові, зараз метро в Києві подорожчало, але й у Харкові теж хочуть підвищити до 4 грн», - каже харків'янка Олена.

Тим часом, статистика невблаганна. Кожен місяць ціни на споживчі товари піднімаються на 10-25%.

«Наприклад, у квітні вартість товарів народного споживання зросла в середньому на 15,9%. Зокрема продукти піднялися в ціні до 4%. Найбільше подорожчало оливкова олія - майже вдвічі, морква і дитячі молочні суміші», - повідомили в Головному управлінні статистики в Харківській області.

За статистичними даними хліб у квітні подорожчав на 10,8%, майонез і соняшникова олія - до 11,5%, чай і кава - до 9,8%, макарони на 10%, гречка - на 2,7%. Не стоїть на місці вартість м’яса і риби - тут цінники виросли на 4%.

При цьому спостерігалося зниження цін на сіль, яйця, борошно і цукор від 5% до 9%.

Серед непродовольчих товарів подорожчали товари побутової хімії - на 19,1%, товари особистої гігієни - на 9,4%, лікарські засоби - на 4,4%.

Статисти кажуть: за індексом споживчих цін, який показує, наскільки змінюється вартість товарів кожен місяць, Харківщина має показник 110,8% і знаходиться десь посередині у списку регіонів країни. Найвищі показники у Чернігівській (113,9%), Львівській (112,4%) та Чернівецькій (112,3%) областях. Найдешевше жити на українській території Луганської (109,1%) області, у Тернопільській (109,7%) та Кіровоградській (109,8%).

фото: 0642.ua

Також читайте: