Зниження ціни на хліб та пільговий газ. Кабмін затягує з ухваленням постанови

2647

Кабмін запровадить держрегулювання цін на житньо-пшеничний хліб та пільгові ціни на газ для виробників соціально значущих товарів.

Відповідну постанову уряд планував прийняти вчора, 19 січня, однак вирішили відкласти ще на тиждень, щоб доопрацювати документ.

Згідно з пояснювальною запискою проекту постанови, у 2021 році вартість хліба зросла на 22,9%-23,8%, а ціна на газ для його виробників - у 6 разів. При цьому у структурі ціни на хліб вартість газу в січні 2021 року становила 2%, а через рік – у січні 2022 року – вже 20%, тобто, сталося збільшення в 10 разів.

Тому на час карантину уряд запропонував запровадити держрегулювання цін у сфері роздрібної торгівлі на хліб пшеничний з "метою запобігання зловживанню суб'єктами господарювання своїм становищем та доступністю для населення цієї продукції, а також можливості виробникам цього хліба закуповувати газ на пільгових умовах".

Планується встановити граничний рівень торгової надбавки на оптово-відпускні ціни на хліб не більше 10%. Крім того, приватних виробників газу зобов'яжуть продавати паливо хлібопекарям за собівартістю плюс 25%.

Нагадаємо, український уряд 12 січня 2021 року запровадив держрегулювання цін на продукти. У переліку знаходиться 35 продуктів.

Також читайте: