Вперше легендарна британська команда прийняла до своїх лав українця (фото)

11024
Юний український пілот з Києва здійснив мрію про команду Формули-1.


Під час війни кожен тримає свій фронт. Так, українські спортсмени як ніколи раніше мотивовані здолати усі перешкоди та круті віражі на шляху до перемоги, щоб довести світу нашу гідність.

Днями, вперше в історії картингу, до лав Академії гонщиків Williams було прийнято картингіста з України - 14-річного киянина Олександра Бондарева.



І це не перша перемога українських гонщиків цього року.

Так, золото на перших Міжнародних змаганнях 2023 року в Італії виборов харків'янин«27-й Зимовий Кубок» з автомобільного спорту (картинг) в Італії виграв наш співвітчизник В'ячеслав Путятін, який до початку війни виступав у складі команди харківського спортивно-технічного клубу «Лідер» (подробиці у новині GX).



Ці чудові новини GX повідомив один з керівників  команди харківського спортивно-технічного клубу «Лідер» Матвій Бараник. 



"До речі, хлопці вже у 2020 разом показали відмінні результати на найпрестижніших світових перегонах Trofeo Andrea Margutti. Українські гонщики Олександр Бондарев і В’ячеслав Путятін на Кубку Андреа Маргутті здобули подіуми кожен у своєму класі. - наголосив Матвій Бараник і додав подробиць про роботу клубу під час війни. - Ми працювали і працюємо непокладаючи рук. Так зараз готуємося до Кубку України, який відбудеться 22 вересня у Києві на спорткомплексі "Чайка" - це перша гонка за військовий період в Україні". 

Колектив новинного порталу бажає успіху незламним гонщикам, як землякам на треках рідної країні, так і Олександру Бондарєву у складі Академії гонщиків Williams.

А тепер поділимося подробицями вагомого кроку для юного гонщика з Києва. Нещодавно команда Williams Racing оголосила українського картингіста Олександра Бондарева новим членом Академії гонщиків. Молодий український пілот вже встиг продемонструвати свій талант за кермом та може похизуватися численними досягненнями в картингу серед юніорів.

Зокрема, у липні 2023 року картингіст Олександр Бондарев став №1 в офіційному рейтингу FIA International Karting Ranking серед усіх категорій. Також цього року він став першим українцем, хто здобув титул Чемпіона Європи з картингу CIK-FIA.



«Я дуже радий приєднатися до Академії гонщиків Williams. Williams Racing — одна з найвідоміших команд в автоспорті, у неї були одні з найкращих пілотів у спортивних перегонах. Тож для мене велика честь мати шанс бути частиною цієї історії, - розповів Олександр Бондарєв. - З п'яти років, коли я почав займатися картингом, я мріяв про Формулу-1. У мене, звичайно, попереду ще довгий шлях, але це величезний крок з точки зору карʼєрного росту. Я завжди знав, що участь у програмі для молодих пілотів Формули-1 має ключове значення. Тож наполегливо працюватиму, щоб відплатити за довіру та віру, яку мені висловили Джеймс і Свен».

«Ми раді повідомити, що Олександр приєднався до Академії гонщиків Williams. Він дуже цінний молодий талант, за яким ми спостерігали протягом деякого часу, - наголосив спортивний директор Williams Racing Свен Смет. - У свої 14 років він має декілька вражаючих досягнень, зокрема чемпіонат Європи CIK-FIA у 2023 році. Олександр продемонстрував великий потенціал у ранньому віці, тож ми продовжуємо його підтримувати не словом, а ділом».

Олександр почав свій шлях у картингу у 2014 році у пʼятирічному віці. Вже в 7 років він став наймолодшим чемпіоном України з картингу та переможцем Rotax Max Challenge Ukraine. З того часу Олександр продовжував підійматися сходами картингу з вражаючим рекордом перемог, подіумів і поул-позицій.

Як частина Академії гонщиків Williams, Олександр матиме повну підтримку та знаходитиметься під керівництво команди з розвитку його таланту та навичок протягом усього періоду в молодших категоріях автоспорту.

До речі, юна зірка з України братиме участь у цьогорічному Чемпіонаті світу з картингу FIA, який має відбутися у жовтні.

Довідка. Williams або Williams Racing – незалежна британська команда Формули-1. Дев’ятиразовий володар Кубка конструкторів Формули-1. Команда була заснована Френком Вільямсом і Патріком Гедом 1977 року, після попереднього проєкту Вільямса – Frank Williams Racing Cars. У складі команди виступали багато легенд Формули-1, у тому числі пілоти, що вигравали чемпіонат світу. Найвідоміші пілоти команди: Айртон Сенна, Ален Прост, Найджел Менселл, Деймон Хілл, Алан Джонс, Кейо Росберг, Нельсон Піке та інші.

Так на Гран-прі Великої Британії 1997 року Жак Вільньов здобув соту перемогу у складі команди Williams. Тим самим команда стала третьою командою в історії (після італійської Ferrari та англійської McLaren), яка здобула 100 перемог у Гран-прі.

Станом на сьогодні остання перемога команди була здобута на Гран-прі Іспанії-2012. Тоді за кермом Williams сидів Пастор Мальдонадо.

Фото та матеріал: GX, Наталія Бойченко, команди спортивно-технічного клубу «Лідер», фейсбук-сторінка Олександра Бондарева, офіційний сайт Williams Racing, відкриті джерела

Читайте також: