Світлана Саїдова: Якби безпечно було в Україні – ми б пішки повернулися додому

6526

Харків'янки у складі збірної України з артистичного плавання братимуть участь у чемпіонаті світу з водних видів спорту, що відбудеться з 18 червня по 3 липня у Будапешті.

Через війну спортсменки змушені були виїхати з країни. В Італії, пропустивши 14 днів важливих тренувань, вони продовжили підготовку до змагань.

Про те, як тренуються спортсменки в еміграції, які цілі стоять перед командою та наскільки важко втрачати через війну те, чим жив у Харкові, розповіла виданню Sport.ua головний тренер збірної України з артистичного плавання Світлана Саїдова.

«Уявляєте собі, одного ранку ви прокидаєтеся і усвідомлюєте, що все, чим ти займався – вже не актуально. Харків був центром артистичного плавання в Україні, допоки цієї школи просто немає, всі роз'їхалися, рятувалися. Доведеться все починати із самого початку», - каже Світлана Саїдова, яка перші 20 днів війни провела у Харкові.

Тренер збірної зізнається, що особисто для неї рішення залишити місто було дуже важким.

«Я дуже люблю Харків, і мені було дуже важко їхати звідти. Багато хто хоче за кордон, бо там начебто спокійніше. Як можна помітити, багато спортсменів, які побували за кордоном - не сильно і прагнуть покинути Україну. Бо вони багато усвідомлюють. Не все за кордоном так, як здається на перший погляд. Ментальність людей, наприклад, зовсім інша», – стверджує харків'янка.

 

Але поки що мови про повернення в Україну не йдеться – в країні зруйнована спортивна інфраструктура, без якої неможливо готуватися до змагань. Наразі Світлана Саїдова тренує українську збірну в Італії, у місті Савона.

«Щодо нашого побуту – у нас все добре. Ми люди невибагливі. Живемо у квартирах по три особи. Умови у нас чудові, особливо з огляду на те, в якому складному становищі знаходиться український спорт і вся Україна. Були труднощі з вивезенням купальників для змагань з Харкова, але ми впоралися. І екіпірування для розминки отримали. Зі спортивними костюмами допомогли італійці, видали нам одяг, де половина прапора нашого, половина – італійського», - розповідає тренер.

За її словами, через війну українські синхроністки пропустили 14 тренувальних днів, тому втрачене надолужували щоденними тренуваннями.

«Це велике розбалансування та втрата форми. У нас один день не плавав – все одно, що рік пропустив. Почуття води – окреме мистецтво», – каже тренер.

Ця маленька тендітна жінка ніколи не дозволяє дати собі «слабину». Цьому вчить і своїх вихованок.

«Я своїм дівчаткам щодня говорю: «Не дайте нікому забрати те, на що ви працювали роками». Не можна цього робити, не можна тішити опонентів. Щоб не думали, що вони мають мінус один конкурент, бо там війна. Ми нація міцна та незламна», - продовжує Світлана Саїдова.

Після чемпіонату світу в Будапешті на збірну команду чекає чемпіонат Європи, який проходитиме на початку серпня в Римі. Тренуватимуться також в Італії.

«Ми дуже хотіли б після чемпіонату світу повернутися додому, але, на жаль, не вийде. Зруйновано багато об'єктів спортивної інфраструктури в країні. Тому для підтримки кондицій та підготовки команда повернеться до Італії», - каже Світлана Саїдова та додає, що зараз завдання номер один – вижити та зберегти команду.

«Будь безпечним в Україні – ми б на все це заплющили очі і навіть пішки повернулися додому», - запевнила харків'янка та головний тренер збірної України із синхронного плавання Світлана Саїдова.

Читайте також: