Оголошено підозру українській спортсменці, яка чекає на «освобождение» Харкова (фото)

11166

Заочно повідомлено про підозру 20-річній дівчині за фактом виправдовування збройної агресії рф проти України з використанням засобів масової інформації (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Про це повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Слідством встановлено, що 20-річна українська віце-чемпіонка світу з пауерліфтингу родом з с. Байрак Ізюмського району тепер живе у рф та бере участь у пропагандистських інтерв‘ю. 1 березня 2023 року на проросійському телеграм-каналі «Малькевич Live» вийшов анонс ефіру за онлайн-участі української спортсменки.

Дівчина заявила, що вчиться на третьому курсі харківського вищого навчального закладу та додала: «Я жду освобождения Харькова очень сильно. Домой, как бы, хочется. Я верю в эту победу».

У анонсі було вказано, що запис ефіру також транслюватимуть на російському телеканалі «Санкт-Петербург» і на телеканалах «ЗаТВ» та «ТНР», що були створені державою-агресором на тимчасово окупованих територіях України.

Як відомо, У 2021 році підозрювана стала срібною призеркою чемпіонату світу з пауерліфтингу серед дівчат у Швеції та виконала норматив «Майстер спорту України».

На початку вересня минулого року спортсменка виїхала до рф. Зараз російські пропагандисти титрують її як «майстра спорту російської федерації».

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваної у розшук.

За інформацією СБУ, фігурантка - 20-річна мешканка Ізюмського району Харківської області, вихованка Балаклійської ДЮСШ, призерка чемпіонату світу з пауерліфтингу.

Під час деокупації вона втекла з території Ізюмського району разом з російськими військами і наразі переховується від українського правосуддя на території країни-агресора.

За даними слідства, у березні цього року, перебуваючи на території рф, дівчина дала інтерв'ю кореспонденту російського пропагандистського ЗМІ "RT", у якому виправдовувала та визнавала правомірною російську агресію проти України. Вона вихваляла нібито піклування російської влади про українських спортсменів, які переїхали до країни-агресора, висловлювала жаль, що їй довелося виступати на міжнародних змаганнях під українським прапором та сподівалася на якнайшвидше захоплення Харківщини рашистами.

До того ж, вона хизувалася своєю "посадою" у незаконних органах влади на окупованій території - "главного специалиста Савинского ТО ВГА Изюмского района Харьковской области".

Це інтерв'ю було оприлюднене на інформаційних ресурсах, підконтрольних одному з російських пропагандистів - Олександру Малькевичу, першому заступнику голови комісії Громадської палати рф з розвитку інформаційної спільноти, ЗМІ та масових комунікацій. Зокрема, трансляція відбувалась на російських телеканалах "Санкт-Петербург", "ЗаТВ", "ТНР", російських інтернет-платформах відеохостингу та у соціальних мережах.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила протиправний характер висловлювань спортсменки.

Читайте також: