Ухвалено новий закон про мобілізацію: основні положення

2815

Верховна Рада України 11 квітня ухвалила у другому читанні законопроєкт про мобілізацію, з якого вилучили норму про демобілізацію через 36 місяців служби. За вилучення положення про демобілізацію проголосували 227 парламентарів.

Остаточне ухвалення законопроєкту в такому вигляді підтримали 283 депутати.

Результати голосування за фракціями:

  • Слуга Народу – 192.
    ЄС – 0.
    Батьківщина – 2.
    Платформа за життя та мир – 18.
    Голос – 16.
    Відновлення – 16.
    За майбутнє – 12.
    Довіра – 15.
    Позафракційні – 12.

Закон набирає чинності через місяць після підписання його президентом, за цей час уряд має підготувати всі нормативні документи.

Нагадаємо, раніше комітет з нацбезпеки та оборони підготував текст законопроєкту № 10449 про мобілізацію до другого читання. 

Основні положення:

▪️ Кожен чоловік віком від 18 до 60 років зобов’язаний мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою представника ТЦК або поліцейського, а також представника ДПСУ у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

▪️ Усі військовозобов'язані, які досі не уточнили дані в ТЦК, зобов'язані зробити це протягом 60 днів після чергового указу Зеленського про продовження мобілізації.

▪️ Штраф за порушення законодавства про оборону та мобілізацію передбачено від 17 до понад 22 тис грн для громадян та від 34 тис грн для юридичних осіб.

▪️ Жінок можуть призвати на службу. Йдеться про тих, які перебувають на військовому обліку. Буде це в добровільному порядку. Підлягають взяттю на військовий облік жінки з медичною або фармацевтичною освітою.

▪️ Обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів.

▪️ Внутрішній і закордонний паспорти військовозобов'язані зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.

▪️ Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю.

▪️ Демобілізація у зв’язку із звільненням з полону (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

▪️ Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно прийти переогляд протягом 12 місяців.

▪️ Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

▪️ Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.

▪️ Всім військовослужбовцям хочуть виплачувати щомісячну винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 тисяч гривень.

▪️ 70 тисяч гривень щомісячних виплат тим, хто бере участь у бойових діях «на нулі-нулі», і виконує завдання з контрнаступу, контратаки аж до ротного опорного пункту включно, а також на території противника.

▪️ Нардепам дозволяється забронювати від армії по два своїх помічники;

▪️ Реєстрація електронного кабінету військовозобов'язаного залишається добровільною.

▪️ Тим хто укладе контракт – обіцяють сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тис. грн.

Читайте також: