Компенсація за життя під постійними обстрілами. Ініціативу харків’ян підтримали тисячі

5836

Чергова петиція харків'ян до Президента України за перший тиждень набрала більше половини підписів, необхідних для того, аби глава держави розглянув її.

Йдеться про петицію щодо надання мешканцям Харкова та області щомісячної державної грошової компенсації. Вона зареєстрована на сайті глави держави в останній день літа.

«Прошу надати щомісячну державну грошову компенсацію харків'янам, які проживають під час обстрілу на території міста та області до закінчення військових дій», - мовиться у зверненні.

Автор петиції Світлана Лагутіна зазначає: харків'яни попри те, що Харків обстрілюють з перших днів війни, залишилися у місті. Вони допомагають сусідам, комунальним службам і в буквальному розумінні слова не дають місту стати зоною відчуження.

«Цим людям просто необхідна хоча б якась матеріальна підтримка від держави, адже ці гроші залишаться тут – у Харкові, в економіці України», - переконана авторка звернення до глави держави.

За перші 7 днів петицію підтримали більше 14 000 українців із 25 000 необхідних для того, аби президент розглянув звернення.

Трохи менше – понад 13 000 осіб – підписалися під іншою харківською петицією, в якій пропонується на час війни скасувати комунальні платежі для мешканців Харкова та всіх регіонів, які потерпають від обстрілів російської армії і де тривають бойові дії.

«Зараз більшість людей залишилися без доходу, без роботи, люди намагаються вижити. Харків'яни не мають змоги отримувати ВПО, оскільки не є тимчасово переміщеними. Люди не мають змоги оплачувати комунальні платежі. Закликаємо уряд правильно оцінити ситуацію та поставитися з особливою важливістю до цього питання. Цей захід допоможе величезній кількості людей, не піти у борги, не отримати штрафи та пені. Вимагаємо вжити цього заходу в умовах важкої ситуації в Харкові та Харківській області» , - зазначається в петиції, зареєстрованій на президентському сайті на початку серпня.

До завершення збору підписів на підтримку такої пропозиції залишилося трохи менше двох місяців.

Нагадаємо, з 1 червня 2022 року житлово-комунальні підприємства Харкова відновили нарахування плати за свої послуги. 

Раніше  у мерії Харкова ухвалили рішення - з 24 лютого 2022 року і до кінця війни скасувати плату за всі комунальні послуги, що надаються КП міста (теплопостачання, холодне та гаряче водопостачання, вивіз сміття, квартплата).

Галина Половик

Читайте також: