Після обстрілу дамби стався неконтрольований скид води. Ситуація на Печенізькому водосховищі

2676

Внаслідок ракетних ударів по Печенізькій дамбі стався неконтрольований скид води, але ситуація контрольована, - заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець під час робочого візиту на Харківщину.

«Кілька днів російська федерація вела ракетний обстріл по гідровузлу Печенізького водосховища. Це призвело до неконтрольованого скиду води. Сьогодні рівень знизився, ситуація контрольована... Зробимо все, щоб Харків не залишився без води. Є певні рішення, прийняті Кабінетом Міністрів, і ці рішення будуть виконуватися», - сказав Стрілець.

Він також повідомив, що внаслідок руйнування греблі та зниження рівня води в Оскольському водосховищі водним живим ресурсам завдано шкоди на 288 млн гривень.

За даними міністра, завдяки успішному наступу ЗСУ на Харківщині деокуповано 18 водосховищ. На тимчасово захопленій території знаходяться ще 5 водосховищ і 107 ставків.

По Печенізької греблі російські війська нанесли вісім ударів, однак стан дамби некритичний -  голова Печенізької громади Олександр Гусаров.

Нагадаємо, російська окупаційна армія декілька разів намагалася знищити дамбу Печенізького водосховища. В результаті обстрілів зруйновано верхній шлюз.

Вдень 22 вересня ворог у черговий раз завдав ракетного удару по смт Печеніги Чугуївського району. Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, ракета влучила в землю біля дамби Печенізького водосховища. Ніхто не постраждав.

21 вересня 2022 року до жителів Печенізької громади звернувся місцевий голова Олександр Гусаров з проханням бути готовими до евакуації: існує ймовірна загроза руйнування греблі Печенізького гідровузла.

Галина Половик